«Η παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης, έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή», ξεκινά το δημοσίευμα, παραδεχόμενο πως «οι περισσότεροι από εμάς πίστευαν πως η κυβέρνηση Μέρκελ θα προτιμούσε να αποφύγει να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα, ενόψει των γερμανικών εκλογών».

«Οι Γερμανοί ψηφοφόροι όμως δεν είναι ηλίθιοι: Μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά όπως όλοι, πως η Ελλάδα με ένα χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και μια βυθιζόμενη οικονομία, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει όλα όσα την υποχρέωσε η Ευρωζώνη να δανειστεί από το 2010. Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι αντίπαλοι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν προτείνουν ακριβώς μια ριζοσπαστική αλλαγή της πολιτικής προς την Ελλάδα ή την Ευρωζώνη. Έτσι η πολιτική έκθεση της Μέρκελ είναι πολύ λιγότερη από ό,τι φαντάζονται οι περισσότερο».

«Πολλοί πιο εντυπωσιακή είναι η επιμονή του κ. Σόιμπλε ότι τελικά η Αθήνα θα επιστρέψει όλα αυτά τα χρήματα και ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται συνεχόμενα και οικονομία της χώρας συρρικνώνεται γρηγορότερα απ ό,τι εκτιμούν οι αξιωματούχοι από τότε που εισήλθε στο πρόγραμμα διάσωσης».

Κλείνοντας, η Wall Street Journal σημειώνει: Ο μόνος τρόπος που η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να επιπλέει -και να βρίσκεται εντός των τειχών της Ευρωζώνης- είναι η σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους γείτονές της. Όμως όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια, τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να αποπληρωθούν. Καθώς παραδεχόταν μια ενοχλητική αλήθεια, ο κ. Σόιμπλε αποκάλυπτε ακόμη μια, πιο σκοτεινή: το να δανείζεις στην Ελλάδα, σημαίνει πως πετάς τα καλά χρήματα μετά από τα κακά».

Facebook Comments