Πιο κοντά στον στόχο για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς για δεύτερο συνεχή μήνα τα έσοδα του δημοσίου ανακάμπτουν, κινούμενα πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Βασικοί πράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την αύξηση είναι τα αυξημένα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων και τόκων και οι περισσότερες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρει το Vima.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία που φθάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα τα φορολογικά έσοδα ανέκαμψαν και είναι αυξημένα κατά 11% σε σχέση με τα έσοδα του περυσινού Αυγούστο.

Αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

1) Αυξήθηκαν οι πληρωμές φόρου από τις επιχειρήσεις.

2) Απέδωσε περισσότερα του αναμενομενομένου η φορολογία στους στους τόκους και τα ρέπος.

3) Αυξήθηκαν οι ταξινομήσεις καινούριων ΙΧ αυτοκινήτων.

Τα σημάδια αυτά που παρακολουθεί ημέρα με την ημέρα το Γενικό Λογιστήριο σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών δημιουργούν «αίσθημα ασφάλειας» ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 θα επιτευχθεί.

Ενδεχομένως, τα νέα να είναι ακόμη καλύτερα, αν στο τέλος του μήνα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη των εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αναπάντεχης μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι ο τουρισμός θα καθορίσει και την εικόνα του Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός αφίξεων ξένων τουριστών.

Facebook Comments