Επιβράδυνση της μείωσης του ΑΕΠ και συνέχιση της συρρίκνωσής του μέχρι το τέλος του 2013, “βλέπουν” επτά μακροοικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο ειδήσεων “Hina”.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι, η πτωτική πορεία του ΑΕΠ συνεχίστηκε και το β τρίμηνο του 2013, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να καταστεί το έβδομο – κατά σειρά – τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι, αναμένεται η επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, διότι,όπως υπογραμμίζουν, το α τρίμηνο, το ΑΕΠ σημείωσε μικρότερη πτώση από την προβλεπόμενη (1,5%).

Το Γραφείο Στατιστικής της χώρας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προκαρκτικές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το β τρίμηνο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και οι επτά αναλυτές εκτιμούν ότι, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο επίπεδο του -1,5%.

Η κροατική οικονομία συρρικνώνεται από τις αρχές του 2009, “πέρασε” δύο τεχνικές ανακάμψεις το γ τρίμηνο του 2010 και το β τρίμηνο του 2011, όμως, οι αρνητικές τάσεις που επικρατούν, δεν δίνουν περιθώρια βελτίωσής της, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων.

Οι επτά αναλυτές που ρωτήθηκαν από Hina προβλέπουν ότι, η κροατική οικονομία θα καταγράψει, φέτος, αρνητική ανάπτυξη -1%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις τους (-0,9%).

Facebook Comments