Για να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτό το νέο λαϊκίστικο αφήγημα των αντιμέτρων. Για ποιά αντίμετρα μιλάμε;

Το μίνιμουμ του πλεονάσματος που χρειάζεται για να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε, όχι να εφαρμόζουμε, να εξετάζουμε κάποιο αντίμετρο, είναι το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας. Για να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα δε, πρέπει το πλεόνασμα συνολικά να φτάσει το αστρονομικό ποσοστό του 7%. Σε ευρώ δηλαδή, 14 δις ευρώ, αφού το 2018 πλέον το ΑΕΠ της χώρας θα είναι πλέον 200 δις.  

Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες. Με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΚΑΣ σε άλλες 600.000 οικογένειες, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άνω των 950 ευρώ. Άρα και να εφαρμοστεί, είναι μια αναδιανομή από τους μικρομεσαίους στους μικρούς.

Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ. Όταν επι 2 χρόνια δεν έχει δώσει ακόμη το φοιτητικό επίδομα.

Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, καθώς κι επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπάρχει η χρηματοδότηση μέχρι το 2021.

Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου με 600 ευρώ σύνταξη που σήμερα έχει συμμετοχή στα φάρμακα περί των 20 ευρώ, δεν θα πληρώνει τίποτα. Την ίδια στιγμή βέβαια, μειώνει η κυβέρνηση κατά 3000 ευρώ το αφορολόγητο, κι έτσι ο ίδιος άνθρωπος θα κληθεί να πληρώσει φόρο σχεδόν ίσο με μία μηνιαία σύνταξη. Μεγάλη βοήθεια. 

Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα. Με την ταυτόχρονη βέβαια ανεξέλεγκτη φορολογία σε δυσθεώρητα ύψη, με ύφεση, με capital controls, που είναι η βασική αιτία για την οποία δεν έρχονται επενδύσεις, με το “Ελληνικό” κολλημένο κλπ κλπ.

Η παρουσίαση αυτή έγινε βήμα βήμα για να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε και να καταλάβουμε τον παραλληλισμό με τις αντίστοιχες προεκλογικές “δεσμεύσεις” του κου Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και του Σεπτεμβρίου του 2015. Όσα εννοούσε τότε, άλλα τόσα εννοεί και τώρα. Όσα ψέματα είπε ή έστω όσες “αυταπάτες” είχε ο Πρωθυπουργός, άλλα τόσα λέει και τώρα, ο υποτιθέμενος ευαίσθητος, που δεν έλαβε δόση για πληρωμή τοκοχρεωλυσίων λόγω της τάχα υπερήφανης διαπραγμάτευσης, και πλήρωσε τα τοκοχρεωλύσια με τα λεφτά του πλεονάσματος, ξεζουμίζοντας την οικονομία αλλά και όλους εμάς. 

Όσο ίσχυε το Αντί-μνημόνιο, άλλο τόσο ισχύουν και τα αντί-μέτρα.

Facebook Comments