Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκεσε για τουλάχιστον πέντε ώρες. Το κλείσιμο έγινε με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επεσήμανε ξανά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 με τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το βάρος των κακών αλλά θα δικαιωθεί και για τα καλά. 

Η συζήτηση φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές διεξήχθη δίχως ιδιαίτερες προστριβές και η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέφρασε εντέλει τη στήριξή της στις δράσεις της κυβέρνησης. Τοποθετήθηκαν 40 βουλευτές με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να απαντούν στους βουλευτές.

Το κείμενο των “13” κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και συζητήθηκε. Εν κατακλείδι, παρέμειναν στην ίδια γραμμή. Ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι ήταν το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα από τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του απαντά ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήρθε όχι μόνο από την φορολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες αλλά και από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, οι βουλευτές επέμεναν για το πως επιτεύχθηκε τόσο υψηλό πλεόνασμα. Από όσο έγινε γνωστό προς το παρόν δεν υπάρχει πλάνο για το πως θα διανεμηθεί το πλεόνασμα του 2017

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν για το θέμα των μέτρων και των αντιμέτρων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εφαρμόζονται ταυτόχρονα μετά το 2018 και προσέθεσε ότι στρατηγική της χώρας αποτελεί είναι η ρύθμιση του χρέους, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέσα στο πλαίσιο των πλεονασμάτων εξετάζονται οι δυνατότητες για να προχωρήσει και η συγκρότηση του κράτους. 

Στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου πιστώθηκε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την επεκτασιμότητα της καλύτερης ρύθμισης να τίθεται σε ισχύ.

Facebook Comments