Η κινεζική οικονομία παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησής της, με τη βοήθεια των μέτρων που λαμβάνονται και κάποιας βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης, και είναι καθ οδό για να επιτύχει τον κυβερνητικό στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2012, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε συνέντευξη τύπου, που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με πιθανό στόχο να μειωθεί η παγκόσμια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το χρέος των περιφερειακών κυβερνήσεων παραμένει υπό έλεγχο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομία διατηρεί τη θετική δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε το στόχο για το ρυθμό ανάπτυξης. Η οικονομία εμφανίζει ορισμένες θετικές εξελίξεις. Οι ενδείξεις σταθεροποίησης της ανάπτυξης γίνονται περισσότερο προφανείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σενγκ Λάι Γιουν.

Τα αποτελέσματα έρευνας για τον τομέα της κινεζικής μεταποίησης, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσαν τις ενδείξεις ότι η οικονομία σταθεροποιείται στο τρίτο τρίμηνο, μετά τα μέτρα στήριξής της που πήρε η κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση των φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε αστικές υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν σε συνέχεια μίας σειράς άλλων στοιχείων που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο και έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους καθώς και μία απροσδόκητη ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 7,5% το δεύτερο τρίμηνο από 7,7% στο προηγούμενο τρίμηνο – επρόκειτο για την ένατη αντίστοιχη επιβράδυνση στα τελευταία 10 τρίμηνα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί έναν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς προωθεί μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κοινωνική ανισότητα και ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται υπερβολικά στις κατασκευές που χρηματοδοτούνται με τη δημιουργία χρέους και τις εξαγωγές.

Ο κ. Σενγκ ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει η Κίνα έναν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, λόγω διαρθρωτικών προσαρμογών και της μείωσης του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, αλλά πρόσθεσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης και της αστικοποίησης και η ενίσχυση της ανάπτυξης στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας θα είναι μοχλοί που θα στηρίζουν μακροχρόνια την οικονομία.

Η ταχεία επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει προκαλέσει επίσης πιέσεις στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τις περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η πιστωτική έκρηξη στη χώρα μετά το 2008 μπορεί να έχει φθάσει στο σημείο της κατάρρευσης. Οι πιστώσεις στην κινεζική οικονομία σχεδόν διπλασιάσθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2012, ωθώντας τις επενδύσεις στο 46% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο μέρος τους στις υποδομές και την ακίνητη περιουσία.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή των Τραπεζών της Κίνας άρχισε πρόσφατα να συνεργάζεται με την Αρχή Κεφαλαιαγοράς της χώρας για να ενθαρρύνει την τιτλοποίηση των δανείων και να βοηθήσει τις τράπεζες να πουλήσουν προβληματικά δάνειά τους. Η κεντρική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις εξελίξεις σχετικά με το θέμα του χρέους», δήλωσε ο κ. Σενγκ.

Facebook Comments