Αμετάβλητο διατηρήθηκε σήμερα το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού Euribor καθώς οι πολιτικοί της ΕΚΤ είχαν μικτές απόψεις όσον αφορά την προοπτική περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το τριμηνιαίο επιτόκιο Euribor, του παραδοσιακά βασικού δείκτη ανασφάλιστου διατραπεζικού δανεισμού, διατηρήθηκε στο 0,225%.

Το εξαμηνιαίο επιτόκιο Euribor ανήλθε στο 0,345% από 0,344% και το εβδομαδιαίο επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,106% από 0,105%. Το ημερήσιο επιτόκιο Eonia μειώθηκε στο 0,077% από 0,079%.

Όπως σημειώνεται, η οικονομία της ευρωζώνης ανέκαμψε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμενόταν αυτό το μήνα.

Το μέλος της ΕΚΤ Ewald Nowotny δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο προς το παρόν για μείωση των επιτοκίων. Ο συνάδελφός του και επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann, δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία αλλαγή στην παρούσα στάση της ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο ο διοικητής της ΚΤ της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε στο Bloomberg, ότι η μείωση επιτοκίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι προσθέτοντας όμως, ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι «περισσότερο από ενθαρρυντικά».

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση πολιτικής στις 5 Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments