Οι αναλυτές θεωρούν ότι η τάση έχει τσακιστεί και το κλίμα έχει αλλάξει. Αυτά, αν και τεχνικά είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο δείκτης κράτησε την πολύμηνη στήριξη των 920 μονάδων. Ενδεχομένως να υπάρξουν αγορές, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Κύπρο και πάνω απ’ όλα η Βουλή της Μεγαλονήσου να πάρει μία απόφαση την οποία σε κάθε περίπτωση οι αγορές θα τιμολογήσουν την ίδια στιγμή.

Το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι αγορές κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κάτι δείχνει, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Δείχνει αναμονή και ανησυχία, μήπως τελικά η μικρή Κύπρος αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην ήδη εύθραυστη  ευρωπαϊκή οικονομία. 
Τα απόνερα της κρίσης που μαστίζει την Κυπριακή οικονομία και η αβεβαιότητα που προέκυψε στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια των καταθέσεων έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μεγαλόνησο. 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α.  έκλεισε με απώλειες 3,85%,στις 923,43 μονάδες και με στήριξη στις 920 μονάδες. Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά από το τέλος του 2012. Που σημαίνει ότι για κέρδη στο ταμπλό κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ούτε λόγος να γίνεται.
Οι τράπεζες αποτελούν τον μεγάλο ασθενή, αφού εκτός από την ασάφεια που υπάρχει για την ανακεφαλαιοποίηση, πλήττονται και από την ανησυχία για μαζική φυγή καταθέσεων. Ο κλάδος κατέγραψε απώλειες της τάξης του 9,69%, με κλείσιμο στις 122,85 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν πολυετή χαμηλά.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε η MIG κατά 23,90%, στα 0,2930 ευρώ, πτώση πάνω από 14% κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, πάνω από 12% η Πειραιώς, στα 0,17 ευρώ και πάνω 9% υποχώρησε η Alpha, στα 0,68 ευρώ.  Μεγάλες ακόμα, ήταν οι  απώλειες για τη ΔΕΗ πάνω από 8% την Ελλάκτωρ και τη ΔΕΗ, στο 1,69 και 5,97 ευρώ αντίστοιχα, , απώλειες άνω του 8% για την ΕΧΑΕ, την Jumbo, την Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση πάνω από 7% για τον Μυτιληναίο, στα 4,39 ευρώ και τον ΟΤΕ, στα 5,30 ευρώ.

Από τις μετοχές του 25άρη διασώθηκε μόνο μία μετοχή, αυτή της Coca Cola, που σήμερα είναι η πρώτη μέρα της δημόσιας πρότασης. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,70%, στα 22,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές και ανήλθαν πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα τη Δευτέρα έγινε πακέτο για το 1,35% του ΟΛΠ, στα 17,98 ευρώ.

Facebook Comments