Η κατάρρευση του χρυσού, είναι λογικό να έχει προκαλέσει την αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών αλλά ταυτόχρονα έχει αυξήσει κατακόρυφα και την αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές του κινήσεις. Από την αρχή του έτους το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει κατά 17%, μετά και από το πρόσφατο ράλι ανακούφισης (+16,30%).

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την κίνηση του πολύτιμου μετάλλου θα πρέπει να αναζητήσουμε το βασικό λόγο από τον οποίο προήλθαν οι πιέσεις. Ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου. Και η σχέση χρυσού-δολαρίου δεν είναι πάντοτε όσο απλή φαίνεται.

Πολλοί θεωρούν ότι επειδή ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια, είναι λογικό ότι η άνοδος του δολαρίου θα προκαλεί την πτώση του χρυσού και το αντίστροφο. Αυτό όμως, είναι ένα μέρος της αλήθειας. Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί την υποτίμηση των ανταγωνιστικών του νομισμάτων και αυτό προκαλεί αποπληθωρισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα, σε ένα περιβάλλον άκρως αποπληθωριστικό, ο χρυσός χάνει την προτίμησή του ως ένα καταφύγιο αποθήκευσης του πλούτου.

Η τελευταία άνοδος του χρυσού δεν έχει γίνει χωρίς τη συμμετοχή των hedge funds και άλλων κερδοσκόπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC, οι θέσεις αγοράς σημείωσαν άνοδο 29%, ενώ οι θέσεις short σημείωσαν πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (στοιχεία μέχρι και τις 20 Αυγούστου).

Φυσικά δε θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι το δολάριο ενισχύθηκε τόσο πολύ εξαιτίας της σταθερής βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας και τις αύξησης των εκτιμήσεων ότι έχει έρθει η ώρα που η Fed θα πρέπει να αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική της πολιτική. Για να είμαι δίκαιος, μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι πράγματι σε καλύτερη κατάσταση από την ευρωπαϊκή οικονομία (ή και άλλες), αλλά δε μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τα στοιχεία δεν έχουν «μαγειρευτεί» και αυτό θα φανεί άμεσα.

Η συνεδρίαση της Fed στα μέσα Σεπτέμβρη είναι εξαιρετικά κρίσιμης σπουδαιότητας καθώς σχεδόν όλοι αναμένουν την έναρξη της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη Fed. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε ο χρυσός θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Αν όμως η Fed πραγματοποιήσει μια θεματική στροφή, το πολύτιμο μέταλλο θα κληθεί να καλύψει όλες τις απώλειες της χρονιάς.

Για την ώρα, αυτό στο οποίο οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν είναι ότι παρατηρείται αύξηση της ζήτησης χρυσού από την Κίνα και την Ινδία, αλλά εάν εξετάσουμε την εποχικότητα του πολύτιμου μετάλλου, θα δούμε ότι πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Μπορεί άραγε ο χρυσός να βασιστεί μόνο στην αυξημένη ζήτηση; Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η ζήτηση του χρυσού, σε σχέση με την παραγωγή, ήταν πάντα ισχυρή, εκτιμώ ότι η αυξημένη ζήτηση δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσει μια νέα ανοδική κίνηση. Αυτό θα συμβεί μόνο αν η Fed συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία.

Facebook Comments