Περισσότερα απο 522 εκατομμύρια €υρω αδυνατούν να εφοδιάσουν για 18 και πλέον μήνες, την πραγματική οικονομία λόγω των καθυστερήσεων ρεκόρ που καταγράφονται στην εκταμίευση τους. Πρόκειται για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τουρισμό, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Πτυχιούχους ανέργους και νέες επιχειρήσεις.

Στην ουσία το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε μόνιμη θέση οφσάιντ συνεχίζουν να βρίσκονται τα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα. Τα σχετικά κονδύλια βρίσκονται πάνω από ένα χρόνο σε καθεστώς ταχείας ψύξης καθώς μέχρι σήμερα παρά τις τυμπανοκρουσίες του αρμόδιου υπουργού για την επίτευξη της απορρόφησης στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά και από ότι διαπιστώνεται όλα θα μεταφερθούν στην ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Οι αριθμοί ευημερούν, η κοινωνία αναστενάζει, φώναζε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς το κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” που υποστήριζε ΣΘΕΝΑΡΑ, το εφαρμόζει και στους Μικρομεσαίους που βογκούν από την έλλειψη ρευστότητας.

Κάπως έτσι είναι και η κατάσταση με τις συγκεκριμένες δράσεις. Ανικανότητα, αβελτηρία, ανωριμότητα διαχείρισης; Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμη και οι απαντήσεις που δίνει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Χαρίτσης στη Βουλή που κατά τα άλλα θεωρείται και αυτός το νέο asset της κυβέρνησης (αρκεί να μην έχει την τύχη του asset  κ. Βαρουφάκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη) είναι αλλού για αλλού.

Καλαφάτης, Μπακογιάννη, Δήμας, Αυγενάκης από την ΝΔ, Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, Νικολόπουλος,  βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ, τον έχουν βομβαρδίσει με στοιχεία και ερωτήματα για τις καθυστερήσεις. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟΔ που ήταν ανέτοιμο και στα προβλήματα οργάνωσή της ΜΟΔ!!. 

Καμία αναφορά για τις υποσχέσεις εδώ και ένα χρόνο ότι θα είχαμε άμεσες εκταμιεύσεις. Από μήνα σε μήνα και από αναβολή σε αναβολή.

Ακόμη και για τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης που ανακοίνωσε παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου κας Κρέτσου στη Βουλή πριν ένα μήνα, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις.

Όπως μάλιστα παραδέχεται ο κ. Χαρίτσης δεν έγιναν τελικά δεσμεύσεις για τις δράσεις το 2016, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Κορκολής μιλούσαν με σιγουριά για εκταμιεύσεις από τον περασμένο Οκτώβριο. Όσο για την εκτίμηση απορρόφηση στο 2017 παραπέμπει μετά το α εξάμηνο του 2017!.

Πρόσφατα επίσης διαπιστώθηκε ότι όλες οι εξαγγελίες για προκήρυξη νέων προγραμμάτων που από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαν ανακοινωθεί και είχαν μάλιστα εκδοθεί σε έντυπο με τον τίτλο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ έχουν βαλτώσει καθώς στο Α τρίμηνο καμία προγραμματισμένη δράση δεν προκηρύχθηκε πλην του ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ -ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Το δούλεμα των Μικρομεσαίων και των Ανέργων συνεχίζεται καθώς οι β κύκλοι των δράσεων για την αυτοπασχόληση των Πτυχιούχων, τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα αλλά και την Αναβάθμιση των ΜΜΕ έχουν πάει στις καλένδες.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εκνευρισμό είναι το ρεκόρ ασυνέπειας και καθυστέρησης στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στις 10 Ιουλίου στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των Τουριστικών επιχειρήσεων όπου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης καθώς δεν υφίσταται το πληροφοριακό σύστημα 10 μήνες μετά!!

Κατά τα άλλα ο κ. Α. Χαρίτσης συνεχίζει να μιλά για νέα παραγωγικά μοντέλα και για προτεραιότητα στην ενίσχυση των νέων ανθρώπων για τον περιορισμό του brain drain , όταν στα προγράμματα για τους Πτυχιούχους και τη Νεοφυή επιχειρηματικότητα οι καθυστερήσεις έχουν κτυπήσει κόκκινο.

Ας δούμε αναλυτικά το απόλυτο φιάσκο του ΕΣΠΑ  που αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

1. Δράση Ενίσχυσης Αυτοαπασχόλησης των Πτυχιούχων.

Μετά από 6 μήνες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκδόθηκε στις 12/4/2017 η πρώτη απόφαση για την οριστική ένταξη των πρώτων 699 Δικαιούχων. Ωστόσο οι διαδικασίες για την υποβολή αιτημάτων ελέγχου και εκταμιεύσεων ακόμη και με την ενεργοποίηση του escrow account βρίσκονται σε αδράνεια καθώς δεν είναι έτοιμα τα Πληροφοριακά Συστήματα της ΜΟΔ.

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στην έκδοση των νέων αποφάσεων οριστικής ένταξης, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των πτυχιούχων που βλέπουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να μένουν στο ράφι.

Η πρόσφατη αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά 25 εκατομμύρια δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, ενώ επίσης δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών και ελέγχου για τους δικαιούχους που αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση.

Με βάση τα παραπάνω λεφτά από τον Ιούλιο και βάλε. Εκτός εάν οι ωφελούμενοι μπορέσουν να εκδώσουν εγγυητική επιστολή από τραπεζικό ίδρυμα για να λάβουν προκαταβολή εντός του Ιουνίου.

Δράση για Άνεργους Πτυχιούχους € 50.000.000 : Κόπηκαν 13.700 προτάσεις                                                                                                                                                                                                                                      

Εκταμίευση: Αύγουστος 2017

2. Δράση Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα παραμένει στάσιμο. Ο λόγος είναι ότι μετά την ένταξη των 1524 δυνητικών δικαιούχων το Φεβρουάριο του 2017, ακολουθεί η υποβολή δικαιολογητικών από τους εν δυνάμει δικαιούχους για την οριστική  τους ένταξη προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εκταμίευση των κονδυλίων. Είχε αρχικά δοθεί ως ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών η 28/4/2017. Λόγω του χαμηλού ρυθμού υποβολής όπως παραδέχθηκε και στην Βουλή ο κ. Χαρίτσης η ημερομηνία παρατάθηκε ως τις 15/6/2017.

Επομένως και σε αυτό το πρόγραμμα οι εκταμιεύσεις παραπέμπονται για μετά τον Ιούλιο με πιθανό μήνα το Σεπτέμβριο.

Δράση για Νεοφυής Επιχειρηματικότητα € 72.000.000: Κόπηκαν 4.350προτάσεις

Εκταμίευση: Ιούνιος

3. Δράση Αναβάθμισης των ΜΜΕ για την είσοδό τους σε νέες αγορές.

Στο πρόγραμμα αυτό το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε μία καινοτομία. Ανακοίνωσε στις 3/4/2017 πίνακες βαθμολογικής κατάταξης χωρίς τους προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κάποιος επακριβώς τι εγκρίθηκε. Ένα μήνα μετά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι εγκεκριμένου εν δυνάμει δικαιούχοι. Η αρμόδια Επιτροπή του προγράμματος αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα για την προσωρινή ένταξη των Δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί 9.577 επενδυτικά σχέδια από ισάρθμες επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εντάξεων αναμένεται να αυξηθεί καθώς έχει εξαγγελθεί η αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Όσο για τα λεφτά; Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία θα είναι θαύμα εάν γίνουν εκταμιεύσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Δράση για τις Μικρομεσαίες€ 220.000.000:  Κόπηκαν 7.500 προτάσεις     Εκταμίευση: Τέλος Καλοκαιριού

4. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ πρόκειται για την απόλυτη καθυστέρηση. Από τις 11/2/2016 που προκηρύχθηκε και από τις 10/7/2016 που υποβλήθηκαν τα σχέδια των 2552 επιχειρήσεων δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης ενώ δεν υπάρχει πληροφοριακό σύστημα απαιραίτητο για τη διεξαγωγή της.

Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και πότε θα εκδοθούν τα προσωρινά αποτελέσματα ένταξης των Δικαιούχων. Λεφτά από το φθινόπωρο και βάλε.

Δράση για Τουρισμό €180.000.000:  Κόπηκαν 1000 προτάσεις

Εκταμίευση: Άγνωστο!!

Γραφειοκρατία και με ΣΥΡΙΖΑ

Όπως διαπιστώνεται πέρα από τη γραφειοκρατία όπως είχε τονισθεί και την προηγούμενη φορά όλες οι καθυστερήσεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Το ΠΣΚΕ της ΜΟΔ Α.Ε. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι προέβη σε διαδικασίες προσλήψεων και ενίσχυσης των υποδομών της. Μένει να δούμε στην πράξη την ολοκλήρωση και την εφαρμογή τους.

Πέρα όμως από τις δράσεις αυτές καθυστέρηση λόγω του πλαισίου και των διαδικασιών που απαιτούνται θα έχουμε και στα νέα ταμεία equity Fund όπου η ροή των κονδυλίων αναμένεται στα τέλη του καλοκαιριού.

Με λίγα λόγια το χρήμα υπάρχει στα χαρτιά διότι στην πράξη το κράτος και οι δομές του είναι ανέτοιμα να τα διοχετεύσουν στην αγορά.

Facebook Comments