Άλλη μία σκληρή διαπραγμάτευση και 14,2 δισ. ψέματα
Με σκοπό να μας πιάσουν στον ύπνο, κατέθεσαν στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο ή αλλιώς το νέο μνημόνιο, μες τη νύχτα του Σαββάτου
Με σκοπό να μας πιάσουν στον ύπνο, κατέθεσαν στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο ή αλλιώς το νέο μνημόνιο, μες τη νύχτα του Σαββάτου
Με σκοπό να μας πιάσουν στον ύπνο, κατέθεσαν στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο ή αλλιώς το νέο μνημόνιο, μες τη νύχτα του Σαββάτου και όπως φαίνεται, είναι τελικά πολύ χειρότερο από αυτό που είχε διαρρεύσει στην Handelsblatt.
Τις προηγούμενες ημέρες, και με γνώση της βόμβας που θα έσκαγε στη Βουλή, η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία επιχείρηση… κτισίματος ενός success story, για να προσπαθήσει να καλύψει τον βαρύ λογαριασμό των μέτρων, διαλαλώντας πως η ψήφιση θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα για το χρέος, το πολυπόθητο QE και το μέγα επίτευγμα της εξόδου στις αγορές, ένα σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει την ολική συντριβή στις επόμενες εκλογές.
Και ο λογαριασμός δεν είναι απλά βαρύς αλλά ασήκωτος. To σύνολο των μέτρων που ψηφίστηκαν από το 2015 και θα εφαρμοσθούν έως και το 2021 φτάνει πλέον στα 14,15 δισ. ευρώ.
Εκεί που μιλούσαν για μέτρα το 2019-2020, ξαφνικά μιλάμε για μέτρα το 2018-2021, δεσμεύοντας πλήρως τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Και εκεί που σχιζόντουσαν για την επιτακτική ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα, ξαφνικά βγαίνουν και προβλέπουν την επίτευξη, με μεγάλη άνεση, πλεονασμάτων-μαμούθ.
Και φυσικά, πανηγυρίζουν γιατί… δεν έφεραν στη Βουλή τα μνημονιακά μέτρα με κατεπείγουσα διαδικασία… αλλά με επείγουσα, μοιράζοντας στους βουλευτές 1000 σελίδες που θα πρέπει να διαβάσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Τι ακριβώς διαπραγματευόντουσαν τόσο καιρό; Αφού και περισσότερα μέτρα πήραν (4,5 δις ευρώ ζητούσε το ΔΝΤ, 3,6 δις ευρώ έλεγαν ότι θα πάρουν και τελικά παίρνουν 5 δις ευρώ νέα μέτρα με τις μειώσεις στις συντάξεις να αγγίζουν τα 2,72 δις ευρώ έως το 2021, πολύ μακριά από το 1,8 δις ευρώ που έλεγαν) και υψηλότερα πλεονάσματα βάζουν ως στόχο ( 3,5% του ΑΕΠ ζητούν οι δανειστές για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλέπουν πλεονάσματα της τάξης του 4% και πάνω).
Όπως είχαμε αναφέρει ξανά σε αυτήν εδώ τη στήλη, και επιβεβαιώνεται, τελικά το ποσό των νέων μέτρων είναι μεγαλύτερο κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου από αυτό που αρχικά είχε υπολογισθεί και ειπωθεί, αν το έτος σύγκρισης είναι το 2020 και υπολογιστεί το 2% του ΑΕΠ του τότε.
Και σαν να μην φτάνουν αυτά, το ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα για το 2018 αποτελεί άλλο ένα μεγάλο κυβερνητικό ψέμα αφού το ΓΛΚ μέτρησε πρόσθετες παρεμβάσεις και έφτασε τα… 571 εκατ. ευρώ (ενώ αντίμετρα δεν υπάρχου), και αν αυτά προστεθούν στα όσα ήδη έχουν νομοθετηθεί για το 2018 από την α’ αξιολόγηση πέρυσι, τότε ο λογαριασμός φτάνει τα 1,8 δις ευρώ.
Ακόμα και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε νέους φόρους παρά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ – αν και διαψεύστηκε από τα ΜΜΕ με τις… λίστες νέων φόρων που έφερε η κυβέρνηση να γεμίζουν τον Τύπο, διαψεύστηκε πλέον κατηγορηματικά και από το ίδιο το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση, αφού οι αυξήσεις φόρων το 2015-2021 ξεπερνούν (σε κόστος) τα 7,5 δις ευρώ.
Και όσο για τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά και το αντίμετρο που προσφέρεται μέσω αυτού, αποτελεί ακόμη μία πλάνη από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι απλός. Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι το ποσό του ΕΝΦΙΑ, όπως θα προκύπτει από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο, θα μπορεί να μειωθεί κατά 30%( όσο και η εξαγγελία την ΝΔ δηλαδή…), αρκεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί, να μην ξεπερνά τα 700 ευρώ. Ωστόσο, και εδώ έρχεται η… πλάνη, η έκπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα… 70 ευρώ. Με λίγα λόγια, κάποιος που του έρχεται λογαριασμός 700 ευρώ, ουσιαστικά δεν θα έχει έκπτωση 30% αλλά… 10%.
Και εκτός του ότι λένε αισχρά ψέματα τα οποία ξεσκεπάζονται σε χρόνο dt και μάλιστα μέσω των δικών τους επίσημων εγγράφων, δεν ξέρουν ούτε υπολογισμό να κάνουν.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα είδε η κυβέρνηση;
Το ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει και τους πρώτους μήνες του 2017 να σέρνεται στην ύφεση και μάλιστα να βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από πέρσι, το είδαν; Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 0,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016 το οποίο ήταν επίσης υφεσιακό. «Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη», έλεγε πριν μόλις ένα μήνα ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πέφτει τόσο έξω με τα στοιχεία του τόσο κοντινού μας διαστήματος, πώς περιμένουμε να πέσει μέσα στους στόχους για τα πλεονάσματα – οι οποίοι ουσιαστικά έχουν «βγει» για να μας πείσουν ότι θα εφαρμοστούν τα περίφημα αντίμετρα (τα οποία είναι και λιγότερα από ότι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση).
Ούτε συνεννόηση δεν υπάρχει, για τα μάτια του κόσμου έστω. Ο κ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως «η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη άνω του 2% το 2017», τονίζοντας πως η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της πραγματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», και… δύο μέρες μετά το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος στο 1,8%…
Facebook Comments