ΗΠΑ: Το ΑΕΠ για το Q2 μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις

Αλωνιστιώτης Χρήστος

ΗΠΑ: Το ΑΕΠ για το Q2 μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα σημειώσει σημαντική άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο και θα βρεθεί στο εύρος 3,0%-3,5%. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,7% και για ολόκληρο το 2016, άγγιξε το 1,6%, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Επιπρόσθετα, ανάπτυξη 3,0% δεν υπήρξε σε καμία χρονιά της Προεδρίας του Obama και αυτό κάνει πολλούς να ετοιμάζονται ήδη για μια σημαντική απογοήτευση της αγοράς, η οποία θα προκαλέσει αύξηση της μεταβλητότητας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη. Όχι στο εύρος 3,0%-3,5%, αλλά σίγουρα ισχυρότερη από το 0,7% του πρώτου τριμήνου.

Ο βασικότερος παράγοντας είναι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε επίπεδα “πλήρους απασχόλησης” και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι, η κατανάλωση είναι πιθανό να σημειώσει ισχυρότερη άνοδο σχετικά με το πρώτο τρίμηνο.

Η “πλήρης απασχόληση” σημαίνει ότι πλέον θα είναι ακριβότερο για τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ημερομισθίου, ανατροφοδοτώντας την κατανάλωση και στηρίζοντας την οικονομία.

Ωστόσο, η Atlanta Fed και το περίφημο GDP Now, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα είναι στο 3,6% παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση αυτή υπόκειται σε έντονες διακυμάνσεις.

17 05 17 gdpnow