Ο Trump αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και ήδη η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος καθώς υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους $40 δισ. σε υποδομές, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το κρατικό επενδυτικό Ταμείο και θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος που έχει υποσχεθεί ο Trump.

Οι χώρες αυτές, έχοντας ως επί το πλείστον μοναρχικά καθεστώτα, δέχονταν επί δεκαετίες εκατοντάδες δισ. για επενδυτικά σχέδια από συμμαχικές χώρες με αποτέλεσμα τα κρατικά Ταμεία να έχουν σημαντικό πλεόνασμα.

Η χρήση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο στον Trump, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις το 31% των Αμερικανών έχει θετική άποψη για τη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία, έχοντας στο μυαλό της το IPO της Aramco την επόμενη χρονιά, είναι απόλυτα λογικό να επιχειρεί να βρει σημείο επαφής με την Αμερική προκειμένου να υπάρξει κάποια πιθανή διαπραγμάτευση ως προς το ύψος της αμερικανικής παραγωγής, κάτι που θα βοηθούσε στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και άρα σε καλύτερη αποτίμηση για την Aramco.

O Trump έχει ήδη δηλώσει ότι υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις ύψους $200 δισ. από τη Σαουδική Αραβία, ακόμα και στον κλάδο ενέργειας. Κλάδος ο οποίος είναι πλήρως ανταγωνιστικός μεταξύ των δυο χωρών.

Facebook Comments