Οι αναλυτές της SocGen, σε ανάλυσή τους τονίζουν ότι η πραγματική ισοτιμία του USD, συνεχίζει να ακολουθεί την επιτοκιακή καμπύλη, αλλά αυτή την περίοδο το USD μοιάζει να εξαρτάται περισσότερο από άλλες δυναμικές. Επιπρόσθετα, το TWI EUR ακολουθεί στενά την πορεία των γερμανικών ομολόγων.

Είναι περισσότερο σύνηθες το TWI EUR να ακολουθεί το EURUSD που με τη σειρά του ακολουθεί την πορεία της διαφοράς των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Τελευταία όμως, το spread αυτό βρίσκεται σε στενό εύρος διακύμανσης και η ισοτιμία έχει πραγματοποιήσει έντονη άνοδο.

Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να είνα ισχυρά, με τη μείωση του πολιτικού κινδύνου και με μόλις δυο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Η SocGen εκτιμά ότι η ισοτιμία έχει “τρέξει” περισσότερο από τις επιτοκιακές καμπύλες και επιπλέον έχει δεχθεί στήριξη από την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων τα οποία από εξαιρατικά short τοποθετήσεις, πέρασαν σε καθαρές αγορές, μετά από πολλά χρόνια.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, η SocGen εκτιμά ότι το EURUSD είναι “Buy” μεσοπρόθεσμα ενώ βραυπρόθεσμα είναι “buy on dips”.

Nomura: Μικτά σήματα από τις τοποθετήσεις των επενδυτών

Οι asset managers και οι επενδυτές μετοχών, είναι ισχυρά long στο ευρώ, την ώρα που τα hedge funds και οι διαχεριστές ομολόγων είναι ισχυρά short στο νόμισμα. Παραδοσιακά, το τελευταίο έχει αποδειχθεί περισσότερο ευαίσθητο για αντιστροφές στην ισοτιμία, γεγονός που στηρίζει περισσότερο το ανοδικό σενάριο.

Αυτό που αναμένεται να αποτελέσει σημαντική παράμετρο είναι η επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για την οποία υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι θα εμφανιστεί hawkish αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει tapering.

Αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ισοτιμία βραχυπρόθεσμα αλλά δεν αποτελεί απειλή για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Facebook Comments