Αν θέλαμε να διαφημίσουμε το επάγγελμα του χρηματιστηριακού καιροσκόπου, δηλαδή να επηρεάσουμε κάποιον να το ακολουθήσει χειραγωγώντας υποδορίως το θυμικό του, θα αρκούμασταν στο να πούμε σε μία μόλις πρόταση ότι είναι ένα επάγγελμα που σου δίνει πολλές ανεξαρτησίες, όπως η ανεξαρτησία χρόνου και τόπου και δε θα παραλείπαμε να παραθέσουμε τη φωτογραφία που υπάρχει στο τέλος του κειμένου, με τον τίτλο: “Παράδειγμα χώρου εργασίας επιτυχημένου χρηματιστηριακού καιροσκόπου, λίγο πριν στήσει τον εξοπλισμό του”

Επειδή όμως θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε ότι το επάγγελμα του καιροσκόπου αποτελεί το απόλυτο επάγγελμα απευθυνόμενοι αυστηρά στην λογική των αναγνωστών, θα αναλύσουμε παρακάτω κάποια βασικά χαρακτηριστικά, ώστε κάθε αναγνώστης να μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή η ομάδα του GreekTrader βρίσκεται ακόμα σε “καλοκαιρινή κατάσταση λειτουργίας”, το παρόν έχει γραφεί κάπως βιαστικά. Στο δεύτερο μέρος, που θα δημοσιευτεί σύντομα, θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα, απορίες ή ενστάσεις που θα διατυπωθούν με σχόλια σ αυτήν τη σελίδα.

Ορισμός
Δεδομένου ότι είναι προφανές τι σημαίνει χρηματιστηριακός, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε το τι είναι ο καιροσκόπος. Θα χρησιμοποιήσουμε το online ετυμολογικό λεξικό της νέας Ελληνικής: αυτός που καιροσκοπεί, που εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για προσωπικά οφέλη.
Συνώνυμά του είναι ο καραδοκών και ο καιροφυλακτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι καιρός στην Αρχαία Ελληνική σημαίνει, εκτός των άλλων “προσήκον μέτρο, ορθή αναλογία, κατάλληλος εποχή, ή περίσταση, κρίσιμη στιγμή, κέρδος, όφελος, ευκαιρία…”. Περισσότερες και ιδιαιτέρως χρήσιμες πληροφορίες για το πως οι Αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν της έννοια της λέξεως καιρός παραπέμπουμε εδώ:

Το άγαλμα του Καιρού του Λυσίππου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παραδείγματα
Χαρακτηριστικά παραδείγματα καιροσκόπων είναι όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές για λόγους άλλους από την αντιστάθμιση κινδύνων, ανεξαρτήτως χρονικού ορίζοντα τοποθετήσεων (από high frequency trading σε παράγωγα έως πολύ μακροχρόνιες επενδυτικές στρατηγικές τύπου Warren Buffet).

Η πρώτη ιστορικώς καταγεγραμμένη επιτυχής προσπάθεια χρηματιστηριακού τύπου καιροσκοπισμού, και μάλιστα σε μη οργανωμένη αγορά, είναι η χειραγώγηση της αγοράς ελαιολάδου από τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον θεωρούμενο και κορυφαίο εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδος.


Πλεονεκτήματα του επαγγέλματος
Στα απτά, θα λέγαμε, πλεονεκτήματα θα συμπεριλάβουμε τα εξής:

• Έχει πολύ μεγάλα δυνητικά κέρδη με σχετικώς μικρά σταθερά λειτουργικά κόστη.
• Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τις κατάλληλες τεχνικές διαχειρίσεώς του. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σχετικώς χαμηλού κινδύνου επάγγελμα, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και ψυχολογική προσέγγιση.
• Δεν χρειάζεσαι πελάτες, άρα δεν υπάρχουν και όλα τα συναφή προβλήματα: διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες, παράπονα πελατών, κλοπές από πελάτες ή επιστροφές από πελάτες.
• Καθώς μπορεί κάποιος να εργάζεται μόνος του ως καιροσκόπος, δεν έχει προσωπικό. Δεν έχει συνδικάτα να διαπραγματεύεται, ούτε απεργίες, ούτε να πληρώνει ΙΚΑ κλπ. Δεν υπάρχουν προγράμματα επιπλέον παροχών για τους εργαζομένους, ούτε πρέπει να προσέχει μήπως τον κλέβουν οι υπάλληλοι του, ούτε μετόχους στους οποίους να δίνει αναφορά.
• Δεν έχει κόστη διακινήσεως εμπορευμάτων, φθαρμένα αγαθά, βανδαλισμούς, εξυπηρέτηση πελατών, κλήσεις για επισκευές και εγγυήσεις να τηρήσει.
• Δεν χρειάζεται να διαφημίζεται, δεν έχει πονοκεφάλους σχετικούς με το Μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις. Υπάρχει σχεδόν πάντοτε ένας αγοραστής αν θες να πουλήσεις και σχεδόν πάντοτε ένας πωλητής αν θες να αγοράσεις. Δεν υπάρχουν προβλήματα αγορών και επιμελητείας, ούτε λάθη πωλητών.
• Δεν υπάρχουν κατασκευαστικά προβλήματα, προγράμματα παραγωγής που πρέπει να τηρηθούν, παραλαβές, αποστολές και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
• Ούτε προβλήματα αποθηκεύσεων.  Δεν χρειάζονται αποθήκες, δεν υπάρχουν αλλοιώσεις, διακοπτόμενα προϊόντα, ζημιές φόρτου, ούτε καν φορτηγά να φορτώνουν και ξεφορτώνουν
• Δεν χρειάζεται η έκδοση τιμολογίων, η παρακολούθηση των υπολοίπων των πελατών, μισθοδοσία και επισφάλειες.
• Δεν υπάρχουν κλήσεις από πωλητές, εκτός ίσως από μία πιθανή περιστασιακή τηλεφωνική κλήση από κάποιον πωλητή επενδυτικών προϊόντων.
• Με τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας, ο χρηματιστηριακός καιροσκόπος μπορεί να εργάζεται οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο
• Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός. Ο καιροσκόπος ασχολείται μόνο με κάποιον που έχει διαφορετική γνώμη από την δική του και έχουν συμφωνήσει πως θα διευθετηθεί αυτή χρηματικά. Όποιος από τους δύο έχει τη σωστή άποψη θα κερδίσει ενώ ο άλλος θα χάσει και αυτό θα γίνει με ευγενικό και σύγχρονο τρόπο. Δεν ξέρει ο ένας τον άλλον και διεξάγεται σε ουδέτερο μέρος.

Απαιτήσεις του επαγγέλματος

Το επάγγελμα του χρηματιστηριακού απαιτεί πρώτα και κύρια κατάλληλη ψυχική προετοιμασία, καθώς βασικές προϋποθέσεις για την άσκησή τους είναι η αυτοπειθαρχία, ο έλεγχος πολύ ισχυρών συναισθημάτων όπως του φόβου και της απληστίας, η εύρεση των πλέον κατάλληλων για τις ικανότητες το ατόμου στρατηγικών και χρονικών οριζόντων δραστηριοποιήσεως  και η διαρκής εγρήγορση τόσο για την οξυδερκή εύρεση των ευκαιριών, την έγκαιρη λήψη αποφάσεως για το έγκαιρο άνοιγμα θέσεως και σωστό κλείσιμό της, όσο και την αναγνώριση και έγκαιρη αντιμετώπιση των λάθος επιλογών ώστε να μειωθούν οι απώλειες.

Αν όμως το δει κάποιος από με μία πιο φιλοσοφική διάθεση, η επιτυχής δραστηριοποίηση στις αγορές έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα είναι ωφέλιμη διότι εξασκεί θεμελιώδης ανθρώπινες αρετές όπως η αυτογνωσία και ο έλεγχος του συναισθήματος. Αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό από όλα τα επιχειρήματα που εκτέθηκαν παραπάνω.
 

Facebook Comments