Το επενδυτικό ταμείο PIMCO, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με ενεργητικό 2 τρισ. δολαρίων, μείωσε τις επενδύσεις του σε ευρώ μετά την απόφαση του Eurogroup να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκτελεστικός διευθυντής του και μέλος της επιτροπής επενδύσεών του Σάουμιλ Πάρικ.

«Μειώσαμε τις θέσεις μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα (τις τελευταίες 24 ώρες), επειδή θεωρούμε ότι (η απόφαση) δεν είναι μόνο ένα λάθος πολιτικής, αλλά και μία αναγνώριση ότι το ευρώ απέχει από το να αποτελεί ένα τέλειο αποθεματικό νόμισμα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του PIMCO, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που έγιναν για τη διάσωση των τραπεζών δείχνουν «έναν πιο δύσβατο δρόμο για την Ευρώπη».

Ο κ. Πάρικ δήλωσε ότι δεν έχει κάνει μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κεφαλαίων μετά την ανακοίνωση του φόρου, αλλά σημείωσε ότι η επιβολή του αποτελεί «μία σημαντική απομάκρυνση» στην πολιτική της Ευρωζώνης σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται από τις χώρες άλλων αποθεματικών νομισμάτων.

«Όλο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Συνεπώς, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους ξένους που επενδύουν στην Ευρώπη. Οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τις απόψεις τους για το τι θεωρούν ως φυσιολογικό ασφάλιστρο κινδύνου σχετικά με τις επενδύσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή τη Βρετανία», δήλωσε.

Facebook Comments