Πριν από τρεις εβδομάδες, ο δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Βιν Σαλμάν είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι εποφθαλμιά ιερά μουσουλμανικά εδάφη εντός της Σαουδαβικής Αραβίας. «Εμείς όμως», πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η μάχη εδώ. Θα δουλέψουμε έτσι ώστε η μάχη να λάβει χώρα μέσα στο Ιράν, μέσα στη Τεχεράνη!»

Ο 31χρονος πρίγκηπας που εκτελεί χρέη υπουργού Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας (ο νεότερος υπουργός αμύνης στον κόσμο) έκανε τις παραπάνω δηλώσεις δημοσίως. Ελάχιστα όμως Μέσα εντόπισαν και αναπαρήγαγαν τα λεγόμενά του. Προεβλήθησαν όμως επαρκώς από το Ιρανικό πρακτορείο Ειδήσεων FARS, ενώ η Ιρανική ηγεσία είχε ήδη αντιληφθεί την πορεία των πραγμάτων.

Η πρόσφατη επίθεση, πρωτοφανής στο Ιράν,   σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου που πιθανώς να οδηγήσει σε κλιμάκωση  τις εχθροπραξίες μεταξύ Περσών και Αράβων, καταδεικνύοντας έτσι ότι οι μεταξύ τους σχέσεις εγκυμονούν μεγαλύτερους κινδύνους απ’ ότι το κοινό μίσος απέναντι στο Ισραήλ!

Η απρόσμενη κίνηση των Αραβικών ηγεσιών κατά του Κατάρ, οι θρασύτατες  δικαιολογίες και οι αστείες κατηγορίες κατά του Ιράν, επιβεβαιώνουν του φόβους για μια άγαρμπη μετάλλαξη της  πολιτικής των ΗΠΑ που μπορεί να αλλάξει άρδην τις λεπτές ισορροπίες, σε μια περιοχή του κόσμου που δεν φημίζεται για την ηρεμία και τη νηφαλιότητα των ανθρώπων της, πολλοί εκ των οποίων είναι θρησκόληπτοι αλλά και παραδόπιστοι…

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ διατείνεται ότι επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία με συμφωνίες 350 δις δολλαρίων, ποτέ δεν έδωσε στους δημοσιογράφους, που επίμονα ζητούσαν, τις λεπτομέρειες των αριθμών. Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς τους, οι συνολικές παραγγελίες και επενδύσεις δεν ξεπερνούν τα 109 δις.

Ακόμα κι αυτά τα 109 δις όμως φαίνεται πως ήταν αρκετά για να επισπεύσουν τις τακτικές κινήσεις κατά του Ιράν. Άλλωστε οι επικλήσεις των Αράβων εύκολα γίνονταν καλοδεχούμενες από τα ευήκοα ώτα του Ντόναλντ Τραμπ, που ποτέ δεν έχασε ευκαιρία να επιδείξει την αντιπάθειά του προς το Περσικό κράτος.

Προφανώς, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ριάντ, μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές σε ένα σχέδιο που κατ’ αρχάς έχει έλλειμμα λογικής:

Από τη μία, η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για υπόθαλψη τρομοκρατών. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ –μεταφορικά και κυριολεκτικά- αυτό αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για την παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό, κεφάλα!»

Στη συνέχεια, το ίδιο μέτωπο προχώρησε σε παρεμφερείς κατηγορίες κατά του Ιράν και συγκεκριμένα για συνεργασία με αυτοονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος! Πρόκειται φυσικά για μια κατηγορία που δύσκολα γίνεται πιστευτή δεδομένου ότι το Ιράν ήταν το πρώτο κράτος που έστειλε στρατό στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσει τους Τζιχαντιστές. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο στρατηγός-θρύλος του Ιράν, Σολειμανι, έχει βγάλει φωτογραφίες μετά από θριαμβευτικές μάχες κατά του ISIL εντός Ιρακινών εδαφών. Άλλωστε ο ίδιος και το Ιράν έχει υμνηθεί πολλάκις από τον πρόεδρο του Ιράκ για τις μάχες αυτές.

Υπάρχει όμως πιο τρανή διάψευση της Σαουδαραβικής θεωρίας από το χτύπημα στην Τεχεράνη, την ευθύνη του οποιου ανέλαβε αμέσως ο ISIS;

Ασχέτως των δικαιολογιών που έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξηγηθούν οι προσφατες εξελίξεις, το σίγουρο είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή πολιτικής ή προσώπων, η γενικευμένη κλιμάκωση – έστω και για μικρό χρονικό διάστημα- είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Το γεγονός ότι οι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν την Τεχεράνη ήταν Ιρανοί πολίτες , είναι η αιτία χάριν της οποίας το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει δυναμικά.

Η ιστορία όμως καταδεικνύει ότι τέτοια χτυπήματα, δεν έχουν μείνει επί της ουσίας ποτέ αναπάντητα…

Facebook Comments