Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εκταμίευση της επόμενης δόσης “βλέπει” η BNP Paribas στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ωστόσο, αν και είναι πιθανή μία μικρή πρόοδος στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν αναμένεται να υπάρξει μία πλήρης και λεπτομερής συμφωνία σε αυτό το μέτωπο. Αυτό θα αφήσει το ΔΝΤ με έναν απλά τεχνικό ρόλο στο τρέχον πρόγραμμα, εμποδίζοντας έτσι την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Σύμφωνα με την BNP η δόση θα διαμορφωθεί στα 7 δισ. ευρώ περίπου, αν και υπάρχουν αναφορές για 9 δισ. ευρώ, και εάν επιβεβαιωθούν, αυτό θα ήταν θετικό για την Ελλάδα. Θα βοηθούσε στο να δείξει το Eurogroup ότι οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση έχει χτυπήσει την εμπιστοσύνη και θα επιστρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να “περάσει” στους Έλληνες ότι η συμφωνία αποτελεί μία επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν λάβει κάτι για το χρέος σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με την BNP, σημαντική σαφήνεια γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα αργήσει να έλθει. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διαφωνούν για τους στόχους της ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι στόχοι είναι πολύ αισιόδοξοι κι έτσι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από ότι θέλουν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι. Η διαφωνία αυτή δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα.
 

Ετσι, η ΒΝP αν και αναμένει κάποια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας, εκτιμά πως θα υπάρξει πλήρης σαφήνεια και κάτι ουσιαστικό σε σχέση με το χρέος, μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το ΔΝΤ έτσι θα συνεχίσει να έχει έναν τεχνικό και όχι χρηματοδοτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας την Γερμανία και δίνοντας έτσι χρόνο στους Ευρωπαίους σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους.


Η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εξαρτάται από την αξιολόγησή της για την “βιωσιμότητα του χρέους”, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον πλήρη ορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου. Και αυτό θα πιθανώς “πάει” για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι πιθανότερο να είναι πιο σαφείς όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αρκεί η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος.


Συνολικά, η ρητορική του Eurogroup θα είναι θετική, ωστόσο ο στόχος της Ελλάδας για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δεν μοιάζει πιθανός αφού η μη ένταξη στο QE θα βαρύνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.  Μπορεί ωστόσο να υπάρξει ένας θετικός τόνος στο Eurogroup σε ότι αφορά τις προοπτικές ένταξης στο QE, και αυτό μαζί με το πράσινο φως για τη δόση, θα αφαιρέσουν την αβεβαιότητα και θα βοηθήσει στην στήριξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.


Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές σε ότι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας, επομένως οι διαπραγματεύσεις κατά τις επόμενες αξιολογήσεις πρέπει να είναι ευκολότερες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments