’Είναι καιρός να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε’

MarketNews

«Είναι καιρός να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε. Η Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της για την πραγματική ένωση, αλλά μπορεί και να μην το βρει. Κανείς δεν γνωρίζει. Στη διαδικασία αυτή οι αδύναμοι θα υποφέρουν πιο πολύ, οι φτωχοί θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να αναδεχθούμε αυτό το ρίσκο».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο και πρόσθεσε:

«Οι δικές μας καθυστερήσεις, οι ευρωπαϊκές αμφιθυμίες και η άτεγκτη λογική των αγορών δεν μας αφήνουν περιθώριο: ή προχωρούμε άμεσα και ριζοσπαστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας και κοινωνίας μας ή θα περάσουμε στην κατηγορία των "αποτυχημένων κρατών"».

Μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank για την παρουσίαση ηλεκτρονικής πύλης προώθησης των εξαγωγών ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η εμμονή στη μονομερή λιτότητα πέρασε στο επόμενο στάδιο της μονομερούς αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων, με βάση όχι το καλό των πολιτών, αλλά την ιδεοληψία.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρών προσπαθειών βρισκόμαστε πίσω στην ίδια αφετηρία, όπου όλα παίζονται, πρόσθεσε. O προαναγγελθείς πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει -το πεδίο μάχης έχει αλλάξει μόνο- και το ευρώ που γνωρίζουμε είναι το πρώτο του θύμα.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πολύ περιορισμένα όρια και ενέχει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της -πέρα από την όποια τρόικα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.