Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να υποδέχεται θετικά τα καθησυχαστικά σχόλια του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, πως θα στηρίξει την οικονομία στο μέλλον. Σε απόσταση 6 μονάδων από το ιστορικό υψηλό ο S&P. Παραμένει ο προβληματισμός αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχε η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά μεταξύ 0 έως 0,25% σε συνδυασμό με την συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση.

O Dow ενισχύθηκε 0,39% στις 14.512 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,77% στις 3.254 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,69% στις 1.559 μονάδες.

“H Kύπρος συνιστά ένα δύσκολο πρόβλημα, μια δύσκολη περίπτωση”, τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής της Fed, αποδεικνύοντας πως και οι ΗΠΑ ανησυχούν για την επόμενη μέρα της Κύπρου και της Ευρωζώνης.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση της Κύπρου και τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσής της”, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει πως μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος των ραγδαίων εξελίξεων της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δεν είναι μεγάλος…

Όπως αναφέρουν τα διεθνή media η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει κάποια αλλαγή στην πολιτική της, ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι προβλέψεις της για την οικονομία και τυχόν ενδείξεις για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος θα μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη και sτην Ιορδανία, με μόνη φιλοδοξία, όπως έχει δηλώσει, να «ακούσει», αλλά όχι να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Το πρώτο ταξίδι του Obama από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. O Obama θα συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Facebook Comments