Προσπάθειες να επαναφέρει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων θα κάνει σήμερα η κυβέρνηση, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα μειώσει το ύψος του κουρέματος.

Η αναθεωρημένη πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σήμερα στις 9:30 ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό.

Η πρόταση αυτή έτυχε εκτεταμένης επεξεργασίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε χθες στις 18:00 αλλά και αργότερα σε κατ’ ιδίαν επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με στενούς τους συνεργάτες και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το προεδρικό η εναλλακτική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών οργανισμών, και σε εθελοντική βάση, όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μείωσης του κουρέματος.

Αργά ψες το βράδυ γινόταν λόγος για την εισφορά και της ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους €560 εκ. που διαθέτει.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση φαίνεται να τέθηκε υπόψη και της τρόικας η οποία έχει ανάψει καταρχήν πράσινο φως.

Η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Βουλή και στην Ολομέλεια του Σώματος που θα συνέλθει το απόγευμα.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, για να υπάρχει χρόνος προγραμματισμού της επόμενης μέρας.

Μετά τη βραδινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου παρέμειναν στο Προεδρικό ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Παρόντες στη μίνι σύσκεψη με τον Πρόεδρο ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.

Σε ότι αφορά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, τα μηνύματα που έφθαναν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη Ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των €2,5 δισ. και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μην θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους €5,8 δισ. και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Facebook Comments