Πρώτη φορά διάκριση των εξουσιών. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι νέα προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού θα είναι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία αποχώρησε μόλις 10 μέρες πριν από το αξίωμά της. Ένα αξίωμα που κρατούσε κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια.

Την τελευταία διετία, με την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  στην εξουσία, και συγκεκριμένα αφού είχε διατελέσει υπηρεσιακή πρωθυπουργός, η κ. Θάνου προκαλούσε κατάφωρα. Η αλαζονεία της και η εμμονή για κάθε είδους παραμονή σε κάθε είδους εξουσία συνιστά μία σειρά πραγμάτων με αποκορύφωμα το χθεσινό.

Αλησμόνητη είναι η πρόταση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου να αυξηθεί το όριο αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών από το σώμα από τα 67 έτη στα 70 προκειμένου να παραμείνει στην προεδρία ενώ κάτι τέτοιο είναι καθόλα αντισυνταγματικό. Η πρόταση δεν πέρασε με τεράστια πλειοψηφία από τη διοικητική ολομέλεια των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου με την αντίστοιχη ολομέλεια των εισαγγελέων να είναι αντίθετη.

Αλησμόνητες, επίσης, είναι και οι μηνύσεις της κ. Θάνου, η οποία επέλεξε, όταν διορίσθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, να αποστείλει μία επιστολή-πολιτικό διάγγελμα στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης επέκρινε την εν λόγω επιστολή στο διαδίκτυο. Η επιστολή έτσι όπως απευθυνόταν στους αρμόδιους έδειχνε να παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Έτσι, έγινε το πρωτοφανές, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μήνυσε τον καθηγητή Τσακυράκη για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, δηλαδή  επιφόρτισε έναν υφιστάμενό της δικαστή να εξετάσει την υπόθεση και να αποφανθεί. Τουλάχιστον το αδίκημα υπήχθη (για πρώτη φορά) στα παραγραφόμενα αδικήματα και η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο.

Σημειωτέον ότι στις 6 Ιουνίου οργάνωσε μία «εορταστική εκδήλωση» 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου στο ΧΙΛΤΟΝ. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «επετειακούς εορτασμούς για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ», χαρακτηρίζοντάς το ως κάτι «ασυνήθιστο» για τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις και επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν».

Επίσης, αποπειράθηκε να διασπάσει και την  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για να φτιάξει δική της, είχε καταγγελθεί από τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο για σειρά ποινικών αδικημάτων (Α. Βγενόπουλος: «Στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται η Κατερίνα Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα»), είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου – πλην του κλάδου της εισαγγελίας – μετά την αντίστοιχη νομοθέτηση της κυβέρνησης κατόπιν βέβαια δική της απαίτησης, κ.α.

Αυτή είναι η Βασιλική Θάνου. Αυτή όμως είναι και η «πρώτη φορά αριστερά».

Facebook Comments