Η τάση, σύμφωνα με την αγορά, έχει πλέον αλλάξει κι από εκεί που πριν από ένα μήνα συζητούσαμε την κίνηση προς τις 1.100 μονάδες, θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν μέχρι τέλος του μήνα διασώσουμε τις 900 μονάδες, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Διάτρητη  είναι τελικά η στήριξη των 920 μονάδων. Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα αυτά με χαμηλό ημέρας την Πέμπτη, τις 907 μονάδες (χαμηλό 3μήνου). 

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα αποτελέσματα του Eurogroup που συνέρχεται εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στην Κύπρο και αν πρέπει να χαλαρώσει τη στάση του ή όχι.

Την ίδια ώρα μαίνεται ένας διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος, με τη Ρωσία από τη μία να στηρίζει τη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά και να απειλεί ότι θα αποσύρει τα αποθέματά της σε ευρώ, αν πειραχτούν οι καταθέσεις στη Κύπρο. Η δε Κύπρος επεξεργάζεται ένα σύνθετο σχέδιο με μικρό ή καθόλου κούρεμα στις καταθέσεις, διαχωρισμός της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα και αναδιάρθρωση των Κύπρου και Ελληνικής. Πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε κλείσιμο της Λαϊκής.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα εισφερθεί μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μέρος της ακίνητης περιουσίας της Κύπρου και χρυσός από την Κεντρική Τράπεζα.

Τα πάντα είναι στον αέρα και το πρόβλημα επιτείνεται όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και με την ΕΚΤ να πιέζει   για λύση, διαφορετικά θα κόψει τη χρηματοδότηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές ανασυντάσσουν τη στρατηγική τους, προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι Εφορίες ήταν έτοιμες να μη δέχονται επιταγές από τις Κυπριακές τράπεζες, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται καν.

Μεγάλη ήταν η πτώση για την MIG, κατά 14,6%, στα 0,269 ευρώ, αλλά και για τα δεικτοβαρή χαρτιά, Βιοχάλκο και Coca Cola, που έκλεισαν με απώλειες. Πτώση πάνω από 5% για τη Βιοχάλκο και άνω του 3,7% για την Coca Cola. Νέες απώλειες, αλλά μικρές για την Alpha και την Πειραιώς, ενώ η ΜΕΤΚΑ υποχώρησε οριακά στα 11,21 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα το «μάζεμα» πάνω από τις 907 μονάδες έγινε με… επιστράτευση. Η ΔΕΗ ανέκαμψε κατά 3,8%, στα 6,23 ευρώ, ο ΟΠΑΠ πάνω από 3%, στα 6,80 ευρώ, ο ΟΤΕ 1,92%, στα 5,30 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 8,06 ευρώ με κέρδη 1,38%. Αντίδραση βγήκε και στην Εθνική που ανέκαμψε κατά 2,34%, στα 0,699 ευρώ. 

Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα  υποτονικές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 48,7 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στο Χ.Α.

Facebook Comments