Τη πρόβλεψη ότι θα πάνε κι άλλο πίσω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχομένως και οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, διατυπώνουν οικονομικοί παράγοντες, μετά τις τελευταίες απρόβλεπτες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Κύπρο.

Πλέον, η αμφισβήτηση, σύμφωνα με την αγορά δεν είναι μόνο για την Ελλάδα και τις επιλογές της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά γενικότερα για την περιοχή και τις παρενέργτειες που δημιουργούνται. Οι επιχειρηματίες που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνθήκες ηρεμίας. Όταν όμως, η Ελληνική οικονομία, ως ένα βαθμό εξαρτάται και από την Κυπριακή και με τις τράπεζες (σ.σ. τις Κυπριακές, με τις οποίες Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν στενή διασύνδεση) κλειστές για μια εβδομάδα τα επενδυτικά σχήματα θα αναμένουν να κάτσει η σκόνη πριν πάρουν το πράσινο φως για να έρθουν στην Ελλάδα.

Το κλίμα των ημερών δεν θυμίζει σε τίποτα πάντως, την… «ωραία ατμόσφαιρα» που είχε δημιουργηθεί προ ενός μηνός. Την περίοδο δηλαδή που τα ξένα funds επισκέπτονταν την Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και Έλληνες επιχειρηματίες, τις πληροφορίες που ήθελαν τις τράπεζες να έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία με ξένα funds προκειμένου να καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και το ενδιαφέρον για εταιρείες ή ακίνητα του Δημοσίου που τελούν υπό αποκρατικοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την αγορά ότι η διαδικασία πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ πάει πίσω. Η νέα προθεσμία που έδωσε το Ταμείο για την πώληση των έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό ορίσθηκε για τις 26 Μαρτίου έναντι της αρχικής προθεσμίας που έληγε στις 19 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσες επιπτώσεις και στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία χθες βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, μηδενίζοντας τα όποια κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Διάτρητη είναι τελικά η στήριξη των 920 μονάδων. Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα αυτά με χαμηλό ημέρας την Πέμπτη, τις 907 μονάδες (χαμηλά τριών μηνών). Η τάση, σύμφωνα με την αγορά, έχει πλέον αλλάξει κι από εκεί που πριν από ένα μήνα συζητούσαμε την κίνηση προς τις 1.100 μονάδες, θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν μέχρι τέλος του μήνα διασώσουμε τις 900 μονάδες, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Facebook Comments