Κούρεμα 50% σε πέραν των δέκα χιλιάδων – κυρίως κυπρίων – καταθετών καλείται να εγκρίνει σήμερα η βουλή, για να εξασφαλίσει €2,3 δις από τα €5,8 δις που ζητά το Eurogroup από ίδιους πόρους.

Με βάση 61-σέλιδο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη βουλή και με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, «θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι καταθέσεις 361 χιλ. εκ των 371 χιλ. καταθετών της Λαϊκής.

Οι καταθέτες αυτοί καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων μέχρι €100 χιλ. Οι καταθέσεις των υπολοίπων θα μπουν σε σχέδιο εξυγίανσης μαζί με «κακά» στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας.

«Θα χάσουν κοντά στο 50% των καταθέσεων και θα πάρουν τα χρήματά τους σε βάθος χρόνου», ανέφερε στη StockWatch άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις. Η επίδραση θα είναι μικρότερη εκεί που μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείου με κατάθεση. Θα γίνουν επίσης προσπάθειες να καλυφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ποσά που υπερβαίνουν αυτά του κουρέματος.

Η λύση του μεγάλου κουρέματος μεγαλοκαταθετών της Λαϊκής τέθηκε στο τραπέζι λόγω της άρνησης των κομμάτων να ψηφίσουν κούρεμα 6,75% για μικροκαταθέτες και 9,9% για μεγαλοκαταθέτες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει μικρό αριθμό ρώσων καταθετών γιατί οι περισσότεροι έφυγαν ήδη τις καταθέσεις τους. Τον Ιανουάριο του 2013 η Λαϊκή είχε στην Κύπρο €9 δις σε καταθέσεις και €11 δις σε δάνεια. Η τράπεζα υπολογίζεται ότι έχει συνολικά πέραν των €9 δις έκτακτη ρευστότητα από τη ΕΚΤ.

Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας αποτελεί μέρος της αρχικής πρότασης που κατατέθηκε στο Eurogroup από το ΔΝΤ αλλά απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ είχε ζητήσει να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης και η Τράπεζα Κύπρου, και το Eurogroup, που είχε χθες τηλεδιάσκεψη χωρίς το Μιχάλη Σαρρή, φαίνεται να επιμένει σε αυτή τη λύση.

«Είμαστε εκ πρώτης όψεως ικανοποιημένοι για εκκαθάριση τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, όροι που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία», ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει διαφορετικό τρόπο άντλησης των υπόλοιπων €3,5 δις που ζητά το Eurogroup να είναι από ίδιους πόρους. Μία τέτοια λύση είναι η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης που θα κρατικοποιήσει ταμεία προνοίας και άλλα στοιχεία ενεργητικού και θα τα επενδύσει σε μετοχές τραπεζών, συμβάλλοντας στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο και αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στην ολομέλεια της βουλής, μαζί με το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών.

Κυβέρνηση και κόμματα ελπίζουν να αντλήσουν €1,5 – 2 δις από το ταμείο και τα υπόλοιπα από ένα μικρότερο κούρεμα καταθέσεων στις υπόλοιπες τράπεζες.

Το Eurogroup ανακοίνωσε ψες ότι αναμένει νέο σχέδιο από την Κύπρο ζητώντας να μην κουρευτούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι €100 χιλ. Το πλάνο για το ταμείο προνοίας φαίνεται να μην έχει τύχει θετικής υποδοχής από τις πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία.

Οι προσδοκίες για στήριξη από τη Ρωσία φαίνεται να διαψεύδονται καθώς οι επαφές του κ. Σαρρή προσκρούουν στην άρνηση των ρώσων να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ και να προσφέρουν οτιδήποτε πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου των €2,5 δις.

Η Κύπρος παραμένει πάντως στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με τα διεθνή μέσα να κάνουν πλέον σενάρια για πιθανή έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Το θέμα φαίνεται να απασχόλησε τα ευρωπαϊκά σώματα που προβληματίζονται για την πιθανότητα εξόδου της Κύπρου ως μέτρο προστασίας της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι χωρίς δανειακή σύμβαση θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες τη Δευτέρα.

Facebook Comments