Όχι δεν θα φορέσετε παπούτσια για να πάτε στην παραλία, αν και ορισμένοι τα προτιμούν από τις σαγιονάρες. Η αλήθεια είναι ότι με τη θερμοκρασία το καλοκαίρι να φτάνει στο “κόκκινο”, είναι κάπως παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν πρέπει να φοράμε σαγιονάρες. Μπορεί να τις ονειρεύεστε όλο το χειμώνα, οι ορθοπεδικοί όμως συμβουλεύουν να μην τις φοράμε όλη μέρα.

Αν ρωτήσετε έναν ορθοπεδικό θα σας διαβεβαιώσει ότι οι σαγιονάρες δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή υποδήματος, μιας και προκαλούν περισσότερα προβλήματα στα πόδια συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη υποδημάτων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο οφείλουμε να γνωρίζουμε τι κάνουν λάθος και γιατί είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Σε μελέτη του 2008 από το Πανεπιστήμιο του Auburn βρέθηκε πως όταν τις φοράμε αλλάζει ο τρόπος που βαδίζουμε, μερικές φορές μόνιμα. Η αλλαγή αυτή ενέχει κινδύνους για όλο το σώμα, από τη στάση του σώματος μέχρι τους πόνους στα πέλματα και τα δάχτυλα.

Οι λεπτές, χωρίς δομή σόλες της σαγιονάρας προσφέρουν μηδενική υποστήριξη στο πόδι και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως τενοντίτιδα, διαστρέμματα, απονευρωσίτιδα, πόνους στη φτέρνα, κάλους, σφυροδακτυλία ή κατάγματα. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία υποστήριξη της καμάρας του ποδιού, κάτι που σημαίνει πως οι κραδασμοί δεν απορροφούνται. Αυτή η έλλειψη στήριξης της καμάρας και της φτέρνας όταν φοράει κάνεις σαγιονάρες επιδεινώνει οποιαδήποτε ανωμαλία ή πάθηση που υπάρχει στα πόδια και διαιωνίζει πόνο και φλεγμονές.

Φυσικά και μην πετάξετε τις σαγιονάρες σας, απλώς αποφύγετε να κυκλοφορείτε με αυτές όλη μέρα ή προμηθευτείτε καλά, ποιοτικά σανδάλια με σωστή υποστήριξη του ποδιού και κρατήστε τις σαγιονάρες για την παραλία και μόνο.

Αναζητήστε μάρκες που είναι φιλικές προς τα πόδια και έχουν κατάλληλες σόλες, στήριξη καμάρας, ευρύτερα λουράκια και μαξιλαράκια για απορρόφηση κραδασμών.

 

Facebook Comments