Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, επισημαίνει με δραματικό τρόπο ο αναπληρών Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκης Φειδία.

Σημειώνει ότι υπήρξε στο τραπέζι εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Φειδία που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο παρατήρησε ότι αν δεν καταψηφιζόταν η απόφαση του Eurogroup το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτά τα σοβαρά διλήμματα. Και ούτε η Λαϊκή θα ήταν αντιμέτωπη με αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη κατάσταση.

«Ήταν ομολογουμένως μία απόφαση που ξάφνιασε τους εργαζόμενους της Λαϊκής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, γνωρίζαμε την αρχική πρόταση του Eurogroup η οποία όσο οδυνηρή και να ήταν θα διασφάλιζε το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Υπάρχει σχέδιο διάσωσης της CPB συστήματος», σημείωσε ο κ. Φειδία.

«Μείναμε άφωνοι διότι το προηγούμενο βράδυ είμαστε στην Κεντρική Τράπεζα και συζητούσαμε συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Λαϊκής και δεν μας ειπώθηκε τίποτε».

Σημείωσε ότι «ως διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της Λαϊκής πληροφορηθήκαμε τις τελικές αποφάσεις από την ανάγνωση της γραπτής δήλωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στο Προεδρικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε την ερχόμενη Τρίτη με διαβεβαιώσεις ότι θα είχαμε ρευστότητα από την ΕΚΤ».

Επεσήμανε ότι «υπήρξε και υπάρχει ακόμη σχέδιο αναδιάρθρωσης της CPB στο τραπέζι που θα σώσει την τράπεζα και το οποίο περιλαμβάνει το μέλλον των εργασιών στην Ελλάδα, εθελούσιες αφυπηρετήσεις μέχρι και 300 ατόμων».

Υπέδειξε ότι «τα καταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα χρωστούν στην κυπριακή τράπεζα €5 δισ. Όλα τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα και όλη η περιουσία της είναι υποθηκευμένη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έναντι του δανείου που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μας στηρίξει. Αυτά που πάνε; Πως διασφαλίζονται;», διερωτήθηκε.

«Στη Λαϊκή Τράπεζα υπάρχουν καταθέσεις από 450 ταμεία. Υπάρχουν επίσης και καταθέσεις από ασφαλιστικά ταμεία. Ας μας πουν τι θα γίνουν;».

Ο κ. Φειδίας επεσήμανε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή θα προκαλέσει, είπε, τεράστια λειτουργικά και νομικά προβλήματα στην τράπεζα.

«Χαρακτήρισε πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λαϊκή, άδικο για τους εργαζόμενους και άδικο για τους πελάτες της».

«Οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα διότι η Κύπρος κλήθηκε εθελοντικά και τονίζω εθελοντικά για να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή στο να πληρώσουν οι καταθέτες της Κύπρου, να πληρώσουν οι υπάλληλοι της τράπεζας της Κύπρου αυτή την εθελοντική μας απόφαση».

Σημείωσε ότι αυτό που έχει αποφασιστεί δεν είναι μόνο τη Λαϊκή Τράπεζα που πλήττει, αλλά αντίθετα, όπως σημείωσε, θα επηρεάσει ολόκληρη την Κύπρο. Στις επόμενες μέρες θα αντιληφθούμε τις επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα του τόπου υπέδειξε ο κ. Φειδία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα νιώσουμε έντονα τις επιπτώσεις και διερωτήθηκε πως θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα με όλους αυτούς τους περιορισμούς που προβλέπονται από το κατατεθέν νομοσχέδιο στη Βουλή».

«Δεν θα λειτουργεί τίποτε με αυτές τις πρόνοιες. Τι σημαίνουν οι περιορισμοί διακίνησης χρήματος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες και πόσο καιρό θα έχουμε αυτούς τους περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Φειδία.

Κάλεσε τους βουλευτές να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες πριν να ψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα προκληθούν στην αγορά, γιατί είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις την ερχόμενη Τρίτη με τους περιορισμούς που υποβάλλονται.

«Πως θα λειτουργήσει αυτή η χώρα που λέει ότι ανήκει στην ΕΕ τη στιγμή που θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με περιορισμούς;».

Διερωτήθηκε ακόμη «για πόσο καιρό θα κρατούμε τους πελάτες της η Τράπεζα με αυτούς τους περιορισμούς και πόσο θα κρατήσουν;».

Υποστήριξε ότι «όταν θα αρθούν αυτοί οι περιορισμοί όλες οι καταθέσεις θα φύγουν από την Κύπρο. Και των κυπρίων και των ξένων πελατών των τραπεζών».

«Νιώθω μεγάλη αγανάκτηση για το συμβαίνει στη Λαϊκή. Δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μας έχει φέρει μπροστά σε τόσο σοβαρά διλήμματα», κατέληξε.

Facebook Comments