Όπως είχε προβληθεί σε προγενέστερα σχόλια μου, την προηγούμενη άνοιξη, η ελληνική οικονομία θα είχε μία τελείως διαφορετική, πιο βελτιωμένη εικόνα το φθινόπωρο του 13. Οι οικονομικές εξελιξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις.

Επίσης, παραμένω στην προγενέστερη θέση μου ότι το 4ο τρίμηνο του 13, θα είναι το πρώτο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης (σε σχέση με το αντίστοιχο του ’12).

Σήμερα προσθέτω άλλη μια θετική εκτίμηση, ότι ο Αύγουστος του ’13 θα έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης (σε σχέση με τον Αύγουστο του ’12). Εκτιμώ ότι τα στοιχεία του τουρισμού, τα άμεσα έσοδα αλλά και τα έμμεσα έσοδα, οι επιπτώσεις του στη βιομηχανική παραγωγή και την κατανάλωση, θα βγάλουν την Ελληνική οικονομία στην επιφάνεια από τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμώ ότι τον Αυγουστο του 13, θα καταγράφει για το 8μηνο, θετικό πρόσημο σε α) πρωτογενές πλεόνασμα, β) ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και γ) ΑΕΠ (σε σχέση με το περσινό μήνα).

Οι γενικότερες ευνοϊκές εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, καταγραφηκαν στη συμφωνία κυβερηνσης τροικας για πρωτογενές πλεονασμα και μικρότερη υφεση από την αναμενόμενη. Επίσης, γίνονται τώρα κατανοητές και από πολλούς αναλυτές διεθνώς όπως Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse κ.α., οι οποίοι εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί το 2013, και οι προοπτικές για ανάκαμψη από το 2014 έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις, καταγράφονται κι από το πλήθος των επενδυτικών προτάσεων σε όλα τα επίπεδα. Υπαρχει σημαντική κινητικότητα και στην αγορά των ακινήτων. Και είναι φυσιολογικό, οι ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία να επηρεάσουν τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Οι επικείμενες αναβαθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας, θα πυροδοτήσουν αύξηση των συναλλαγών στις ελληνικές αξίες, και ενδεχομένως Ράλλη των τιμών στο Χρηματιστήριο.

Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση όταν τίθεται σε αμφισβήτηση το δημοκρατικό πολίτευμα. Από αυτή οι διαθρωτικές αλλαγές, οι ξένες ή ελληνικές επενδύσεις, ο νέος αναπτυξιακός κύκλος δεν θα προχωρήσουν, εάν δεν διασφαλιστεί πρώτα η αρμονική λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Οι πολιτικές εξελίξεις της εβδομάδας δεν έχουν επηρεάσει την οικονομία, όπως αυτό καταγράφεται στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών. Αντιθέτως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα είχε καταγραφτεί θετικά.

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία προχωρά αυτόνομα και έχει προεξοφληθεί επίλυση στο πλαίσιο των θεσμών, των όποιων πολιτικών ή ποινικών θεμάτων υπάρχουν .

Οι τυχόν εκλογές για την αντικατάσταση των βουλευτικών εδρών, εάν αυτές πραγματοποιηθούν, μάλλον θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, κι αυτό είναι θετικό.

Facebook Comments