Τα χρηματιστήρια της Αμερικής πιέζονται από τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν την πιθανότητα αναστολής των εργασιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξάνεται, την ώρα που οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία συμβάλουν σε ένα σενάριο αποστροφής ρίσκου.

Την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου αλλά και του τριμήνου, ο Dow Jones βρίσκεται 0.46% χαμηλότερα την ώρα που o S&P 500 διαπραγματεύεται στο -0.89%. Η μοναδική ανακοίνωση σημασίας για σήμερα είναι εκείνη για τον δείκτη PMI Chicago στις 16:45.

Το σημαντικό δεν είναι φυσικά το κομμάτι των οικονομικών ανακοινώσεων αλλά το κομμάτι των πολιτικών εξελίξεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινήθηκε πιο κοντά στην αναστολή λειτουργίας μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο από τους Ρεπουμπλικανικούς που περιλάμβανε την καθυστέρηση ενός έτους για την υλοποίηση του γνωστού Obamacare, και την κατάργηση του φόρου που είχε υπολογιστεί γι’ αυτό.

Το μέτρο πηγαίνει τώρα στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Γερουσία, όπου αναμένεται να απορριφθεί. Εάν το νομοσχέδιο δεν έχει περάσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, θα ακολουθήσει η μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της κυβέρνησης θα πάρουν προσωρινή αργία. Θέτει επίσης ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα ανακοινωθούν οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα (NFPs) αυτή την Παρασκευή;

Οι μετοχές των ΗΠΑ είδαν μια πτώση για πρώτη εβδομάδα από τον Αύγουστο μετά το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι νευρικοί για το πολιτικό αδιέξοδο που έρχεται με βάση το ανώτατο όριο του χρέους. Ο Υπουργός Οικονομικών Jacob Lew είπε ότι το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους πριν από 17 Οκτωβρίου ή η κυβέρνηση θα ψάχνει για χρήματα προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.

Facebook Comments