Η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα συμφωνήθηκε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθούν τα υποκαταστήματα και η δραστηριότητα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και η Alpha Bank το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας, οι όροι του νομοσχεδίου για την απόσχιση είναι ευνοϊκοί για την Κύπρο.
Η Τράπεζα Κύπρου, ύστερα από είκοσι δύο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η αντίστοιχης χρονολογίας Λαϊκή Τράπεζα (που πλέον έχει μετονομασθεί σε CPB) και η πιο «μικρή» από τις τρεις η Ελληνική Τράπεζα, που μετράει δεκαπέντε χρόνια ελληνικής παρουσίας, θα ενταχθούν – εξαγοραστούν από την Alpha και την Πειραιώς, όπως όλα δείχνουν.

Και επειδή και οι δύο αυτοί όμιλοι έχουν τα…  του οίκου τους, με ήδη δρομολογούμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις και επίσης λόγω του ότι ετοιμάζονται επί τροχάδην για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και επειδή ενδεχομένως θέσουν και τους δικούς τους όρους για τη σχεδόν «υποχρεωτική» εξαγορά των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών, δεν αποκλείεται η μοίρα των Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής να συνδεθεί με το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εκ πρώτοις, αυτό που φαίνεται να υπάρχει ως σχέδιο είναι να αγορασθεί σύσσωμο το ενεργητικό τους, μαζί και με το δίκτυο από έναν όμιλο, η Alpha ή η Πειραιώς να αποκτήσουν μία εκ των τριών τραπεζών Κύπρου, Λαϊκή ή Ελληνική. Συνολικά το δίκτυο των τριών κυπριακών τραπεζών αριθμεί τα 320 καταστήματα και 4.700 εργαζομένους, με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων τα 20,4 δισ. ευρώ και με ένα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της τάξεως των 12,9 δισ. ευρώ, το οποίο, λόγω του ότι διατηρείται σε κυπριακά τραπεζικά καταστήματα εντός της ελληνικής επικράτειας, είναι εγγυημένο και με τη βούλα του Eurogroup (άρα, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες της Κύπρου, Λαϊκής ή Ελληνικής για την πορεία και την τύχη των καταθέσεών τους, που προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ).

Αν οι δύο ή οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές  (κάποιοι βάζουν στο παιχνίδι και την Εθνική), Πειραιώς και Alpha – δεν τα βρουν με τις Αρχές και με την τρόικα για την εξαγορά (σημειωτέον ότι πρέπει να λάβουν έγκριση και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και από τους επιτρόπους της τρόικας που ήδη έχουν και ασκούν δικαίωμα βέτο για στρατηγικές αποφάσεις), τότε υπάρχει το plan B, που σύσσωμες οι καταθέσεις και τα 320 καταστήματα θα περάσουν την πύλη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, περιμένοντας ένα κοινό μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καταθέτες και εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι.

Facebook Comments