Κανένα success story Τσίπρα, έξοδος στις αγορές με εντολή… Eurogroup
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το «αφήγημα» της κυβέρνησης διαφέρει εντελώς από τα προηγούμενα που έπεσαν στο κενό, όπως η ένταξη στο QE
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το «αφήγημα» της κυβέρνησης διαφέρει εντελώς από τα προηγούμενα που έπεσαν στο κενό, όπως η ένταξη στο QE
Μπορεί στο κυβερνητικό non paper που ακολούθησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να μην υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο θέμα των ημερών, της εξόδου δηλαδή της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το «αφήγημα» της κυβέρνησης διαφέρει εντελώς από τα προηγούμενα που έπεσαν στο κενό, όπως η ένταξη στο QE και η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό το αφήγημα έρχεται με τις… ευχές αλλά και την προσταγή των δανειστών. Τα άλλα δεν αποτέλεσαν ποτέ όρους της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, ακριβώς επειδή ήταν αφηγήματα Τσίπρα και λοιπών για να μπορέσουν να περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα από την Βουλή, και για αυτόν τον λόγο οι δανειστές άφηναν τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα… διηγείται.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά,. Η περίφημη, πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί ένα success story της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αποτελεί «κομμάτι» της συμφωνίας με τους δανειστές.
Καθόλου τυχαία η ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup η οποία αναφερόταν συγκεκριμένα – και προς έκπληξη πολλών – στην στήριξη των θεσμών προς την Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα: «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές. Oι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές», ανέφερε στην τελευταία παράγραφο η ανακοίνωση.
Στο Eurogroup του Ιουνίου λοιπόν και μεταξύ των παραπάνω γραμμών αποκαλύπτεται ότι οι θεσμοί συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά ότι «πρέπει» να βγει δοκιμαστικά στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Το «πρέπει» σημαίνει «όρος» και όχι success story του κ. Τσίπρα.
Ο λόγος είναι πως οι θεσμοί θέλουν η Ελλάδα να συγκεντρώσει κεφάλαια τα οποία θα μπουν στην άκρη της τσέπης του ESM για μετά την λήξη του προγράμματος έτσι ώστε να μην χρειαστεί η ευρωζώνη να παράσχει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα στο μέλλον. Ήδη η Κομισιόν μείωσε δραστικά το ποσό της προβλεπόμενης βοήθειας του τρίτου προγράμματος διάσωσης από τα αρχικά 86 δισ. ευρώ σε 58,6 δισ. ευρώ – εκ των οποίων 39,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί.
Πάμε παρακάτω… Οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters αυτή την εβδομάδα ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και επιβεβαιώνουν επίσης ότι η έξοδος στις αγορές είναι κάτι σαν… «μνημονιακός» όρος.
Οι πιστωτές της Ευρωζώνης θέλουν η Αθήνα να διαμορφώσει μια στρατηγική για την έξοδο της στις αγορές αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, έτσι ώστε όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 η χώρα να είναι πιο πιθανό να μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Όπως σημειώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και το χτίσιμο ενός “σημαντικού” αποθέματος μετρητών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018, με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων.
Αυτές οι δηλώσεις από πλευράς της Ε.Ε δείχνουν πως έχει ζητηθεί και συμφωνηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα σε ότι αφορά το τεστ των αγορών. Έχουν δοθεί με λίγα λόγια οδηγίες για εκδόσεις διαφορετικών λήξεων και για συγκέντρωση συγκεκριμένου ποσού κεφαλαίων από αυτές.
Άλλωστε όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές. Πρέπει δηλαδή να πάρει το ok των δανειστών, αφού αποτελεί μέρος της συμφωνίας τους…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πρώτων 10 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αξιωματούχοι, ένα μέρος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές.
Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα βγει δυο-τρεις φορές στις αγορές και θα δανειστεί με 4,5% περίπου (αφού στόχος είναι ένα επιτόκιο κάτω από το 5% και κάτω από τα επίπεδα της εξόδου Σαμαρά) έτσι ώστε να δώσει μέρος αυτών των χρημάτων πίσω στους θεσμούς οι οποίοι θα τα «φυλάνε» για να τα δανείσουν (με τι όρους και επιτόκια άραγε;) πίσω στην Ελλάδα όταν χρειαστεί.
Αυτό που κάνουν ουσιαστικά οι δανειστές είναι να εξασφαλίσουν ότι και να πάει η Ελλάδα σε τέταρτο πρόγραμμα (όπως ήδη προβλέπουν Goldman Sachs και Capital Economics) δεν θα χρειαστεί να βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού και το ΔΝΤ με τα 2 δισ. δολ που είναι πρόθυμο να προσφέρει, δεν είναι ούτε κι αυτό ιδιαίτερα… ανοιχτοχέρικο.
Και η ελληνική κυβέρνηση φυσικά βγαίνει και διαφημίζει την έξοδο ως επίτευγμά της. Λες και τρώμε κουτόχορτο. Το μοναδικό της επίτευγμα είναι το ρεκόρ των… «Ναι» που έχει πει στους δανειστές…
Facebook Comments