Η αναδιάρθρωση των τραπεζών στην Κύπρο μέσω εισφοράς των καταθέσεων των πελατών ή κάποιας μορφής επιβάρυνσης των πιστωτών των προβληματικών τραπεζών θα είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές για τις ρωσικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι για επιβολή τέλους στις καταθέσεις φαίνεται να υποχωρούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου την Πέμπτη, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι πελάτες των θυγατρικών των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο θα υποστούν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, αν τελικά επιβληθεί ο φόρος ή η εισφορά καταθέσεων.

Όπως τονίζεται, υπάρχει κάποιος κίνδυνος ότι οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να χρειαστεί ή να επιλέξουν να απορροφήσουν κάποιες απώλειες εκτός και εάν οι καταθέσεις αποτελούν έμμεση χρηματοδότηση εντός του ομίλου από τη μητρική εταιρεία. Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες να είναι μικρές σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που πλήττονται.

Η VTB είναι η μόνη ρωσική τράπεζα με θυγατρική στην Κύπρο, τη Russian Commercial Bank. Στο τέλος του 2011, η RCB είχε καταθέσεις $3 δισ. Με την υπόθεση του οίκου ότι παρέμειναν οι ίδιες και φορολογούνταν στο υψηλότερο ποσοστό που φημολογείται (15%), η εισφορά θα είναι ίση με μόνο το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της VTB.

Η Promsvyazbank (PSB), είναι η μόνη ρωσική τράπεζα με υποκατάστημα στην Κύπρο. Όπως και με VTB, ο οίκος δεν αναμένει ουσιαστικές ζημιές εάν επιβληθεί φόρος καταθέσεων.

Όπως σημειώνεται, οι απώλειες θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν αν οι μη τραπεζικές θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών ή συνδεδεμένων εταιρειών έχουν καταθέσεις σε μετρητά σε κυπριακές τράπεζες.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι από τις τοποθετήσεις των ρωσικών τραπεζών σε κυπριακές τράπεζες είναι περιορισμένοι εκτός και εάν επιβληθεί φόρος στις διατραπεζικές καταθέσεις.

Στην περίπτωση, αυτή ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από τη χρηματοδότηση της VTB στην RCB. Ο ισολογισμός της RCB ανέρχεται σε €14 δισ. και το μεγαλύτερο μέρος χρηματοδοτείται από τη μητρική εταιρεία.

Στο τέλος του 2012, οι συνολικές τοποθετήσεις ξένων τραπεζών εκτός ΕΕ με τις κυπριακές τράπεζες ήταν €12,8 δισ.

Σε περίπτωση κουρέματος, αναφέρει, οι άμεσοι κίνδυνοι που προκύπτουν από δάνεια ρωσικών τραπεζών σε οντότητες που εδρεύουν στην Κύπρο είναι περιορισμένοι καθώς τα περισσότερα από αυτά αποτελούν εκθέσεις για τις θυγατρικές της Ρωσίας (ή άλλες μη-ντόπιες) εταιρικές ομάδες που έχουν κάποια μορφή πιστωτικών εγγυήσεων από μη κυπριακές οντότητες του ομίλου.

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, αναφέρεται θα προκύψουν εάν οι ζημιές που θα προκληθούν θα μειώσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών κάτι που ο οίκος θεωρεί απίθανο.

Υπογραμμίζεται ότι οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικούς λειτουργικούς κινδύνους και προκλήσεις, εάν η κυπριακή κρίση παραταθεί και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και οι αντισυμβαλλόμενοι διστάζουν να συναλλάσσονται εμπορικά.

Ο οίκος θεωρεί επίσης απίθανη την εξαγορά προβληματικών τραπεζών της Κύπρου από τη Ρωσία.

Facebook Comments