Kατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής εβδομάδας που μόλις “έκλεισε” αποτυπώθηκε πλήρως το θρίλερ γύρω από τη διάσωση της Κυπριακής οικονομίας, αν και οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου θα συναινέσει στο να κουρευτούν οι καταθέσεις, δηλαδή να επανέλθει το αρχικό σχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες ανήλθαν σε 3,11%, με την αγορά να στρέφει την προσοχή της στις επόμενες συνεδριάσεις. Ακόμα και το νέο… Κυπριακό… να επιλυθεί, η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, διότι είναι η τελευταία εβδομάδα ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων και ταυτόχρονα λήγει το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Επιπρόσθετα, οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν πάει πίσω και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά, και τις αποκρατικοποιήσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σιωπηρή παράταση στις ανακεφαλαιοποιήσεις, αφού η Πειραιώς για παράδειγμα, καλείται να συγχωνεύσει λειτουργικά, την ΑΤΕ, τη Γενική, τα assets των Λαϊκή και Κύπρου και την Millennium, με την οποία ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία. 

Πάντως,  η αγορά έχρησε ως φαβορί για την απόκτηση των Κυπριακών assets στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Κύπρου και της Λαϊκής την Τράπεζα Πειραιώς.  Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών μιλάει για «τράπεζα» και όχι για «τράπεζες» στις οποίες θα περάσει το ενεργητικό των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 20,21%, στα 0,2320 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, με την κίνηση αυτή, κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια τραπεζική αγορά και παίρνει προίκα προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου μεταβιβαζόμενων δανείων.

Για την ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ, τα 750 εκατ. θα προέλθουν από το κυπριακό δημόσιο και τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα και το ΤΧΣ.

Κατά τα άλλα, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδωσε την ευκαιρία να βγουν κέρδη σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω, όπως η ΔΕΗ που έκλεισε με κέρδη 7,22%, στα 6,68  ευρώ, να βγει αντίδραση στη ΜΙG,  που έκλεισε με άνοδο 5,95%, στη Βιοχάλκο 6,63%, στην ΕΧΑΕ και τον Μυτιληναίο που έκλεισαν με άνοδο άνω 2%, στα 4,57 ευρώ και 4,52 ευρώ αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα πωλήσεις βγήκαν στην Jumbo, που υποχώρησε 2,85%, στα 6,47 ευρώ, ΜΕΤΚΑ, κάτω από τα 11 ευρώ, Coca Cola που υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, Ιντραλότ στα όρια των 2 ευρώ, Motor Oil στα 7,54 ευρώ και ΟΤΕ στα 5,29 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά έτους για την Jumbo είναι τα 7,88 ευρώ, για την ΜΕΤΚΑ τα 12,78 ευρώ, την Coca Cola τα 22,97 ευρώ, την Ιντραλότ τα 2,39 ευρώ, τα 9,37 ευρώ για την Motor Oil και τα 6,82 ευρώ για τον ΟΤΕ.  Οι συναλλαγές ανήλθαν πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ ,εκ των οποίων τα 27,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Το μεγαλύτερο, δηλαδή τα 18 εκατ. ευρώ προήλθαν από την Eurobank Properties.

Facebook Comments