Στις πολύ αρχικές και, για πολλούς, πολύ πιο επώδυνες απαιτήσεις της Eurogroup φαίνεται να επιστρέφει η κυπριακή πλευρά μετά τις αδιέξοδες προσπάθειες να μετριαστεί η συμβολή των καταθετών στα €5,8 δις που χρειάζονται από ίδιους πόρους για το δανειακό πρόγραμμα των €17 δις.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν του ζητήθηκε από το Eurogroup να αποδεχθεί την εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών.

Για το ΔΝΤ αυτή ήταν η πιο καθαρή λύση: οι ανασφάλιστοι καταθέτες των δύο μεγάλων τραπεζών που έχουν μακράν τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες να επωμιστούν το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτοί οι καταθέτες όφειλαν, έλεγαν οι εκπρόσωποι του Ταμείου, να είναι πιο προσεκτικοί και να γνώριζαν που τοποθετούν τα χρήματά τους.

Αντίθετα, οι καταθέτες πιο ασφαλών κυπριακών και ξένων τραπεζών θα προστατεύονταν με αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρόβλημα σε μέρος του συστήματος για να διασωθεί το υπόλοιπο.

Ο πρόεδρος απέρριψε την πρόταση γιατί θα επέβαλλε απώλειες 40% στους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών.

Μετά προτάθηκε η επιβολή διψήφιου τέλους επί των καταθέσεων σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις – κάπου 16%.

Και αυτό απορρίφθηκε από την κυπριακή πλευρά με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί τελικά το κούρεμα που απέρριψε την Τρίτη η βουλή: 6,75% στις ασφαλισμένες καταθέσεις και 9,9% στις υπόλοιπες.

Η απόρριψη της πρότασης από το κυπριακό κοινοβούλιο προκάλεσε αίσθηση εντός και εκτός Κύπρου αλλά περιόρισε τις επιλογές της κυπριακής πλευράς.

Όταν έγινε γνωστή η άρνηση της Ρωσίας να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, οι πιστωτές άρχισαν να προτάσσουν πάλιν το σενάριο της εξυγίανσης των δύο μεγάλων τραπεζών.

Οι προσδοκίες της κυπριακής πλευράς ότι μέρος των ιδίων πόρων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης από ταμεία προνοίας προσέκρουσαν σε γερμανικές αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ στη Λαϊκή Τράπεζα το ρευστό άρχισε να περιορίζεται επικίνδυνα. «Το cash buffer της Τράπεζας μειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στα €48 εκ.», ανέφερε άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Ο πρόεδρος έλαβε στις 4μμ το απόγευμα τηλεφώνημα από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που τους ενημέρωσε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση η τράπεζα θα μπει σε εκκαθάριση.

Αυτό θα σήμαινε ότι όλοι καταθέτες της Λαϊκής – ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι – θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα τους μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Έκπληκτοι οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια στενεύουν.

Από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις επόμενες 24 ώρες ξεκαθάρισε ότι από την διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα €2,6 δις από τα €5,8 δις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ήλπιζαν ότι τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από το ταμείο αλληλεγγύης, για το οποίο άλλωστε ανάλωσαν δύο μέρες συζήτησης.

Τα μηνύματα όμως από την Ευρώπη ήταν ολοένα και πιο αρνητικά.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι η μόνη επιλογή για εξασφάλιση των €3,2 δις ήταν να επιβληθεί ένα επιπλέον κούρεμα στις καταθέσεις.

Τα σενάρια άλλαζαν μέχρι νωρίς το βράδυ:

1. Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τρ. Κύπρου
2. Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τρ. Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος
3. Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις

Το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς έπονται οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες και η συνεδρία του Eurogroup.

Τα νέα από την Ευρώπη δεν είναι πάντως θετικά. Στα σημερινά δημοσιεύματα των ξένων πρακτορείων οι πιστωτές στέλνουν ανώνυμα μηνύματα για την ανάγκη να τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης και η Τρ. Κύπρου.

Το ζήτημα δεν είναι καν βέβαιο πλέον σε πιο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία, αφού με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες για το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, η ΚΤ θα μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξυγίανσης της Τρ. Κύπρου αν κρίνει ότι είναι αναγκαία.

Το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας θα είναι τεράστιο, κοντά στο 40%.
Χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες δεν θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους για χρόνια, αφού οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα μπουν σε κακή τράπεζα και θα αποπληρώνονται με την εκποίηση δανείων – σε βάθος χρόνου.

Πολλοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο μεγάλων τραπεζών, αλλά και άλλοι, θα διερωτούνται αν τελικά η λύση που απέρριψε η βουλή την Τρίτη ήταν η καλύτερη δυνατή.

Facebook Comments