Τις προσδοκίες, που επιμελώς φρόντισε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές, ακύρωσαν οι ίδιοι οι επενδυτές. Η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο θα ξεπεράσει εκείνη του ομολόγου Σαμαρά, το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών αποκάλυψε την αλήθεια: 200 επενδυτές σήμερα έναντι 600 επενδυτών το 2014 κατέθεσαν προσφορές 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με 20 δισ. ευρώ πριν από μία τριετία.

Σύμφωνα με αναλυτές, για μεγάλη μερίδα επενδυτών τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αποτελούν μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη τοποθέτηση. Κι αυτό γιατί, αφενός, έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και, αφετέρου, δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά, ακόμη και εκείνοι που είχαν αποφασίσει να αγοράσουν ελληνικό χρέος υπαναχώρησαν στο άκουσμα -για πολλοστή φορά- των διαβεβαιώσεων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών ότι ο Mr. Mario προτίθεται να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στο QE τον Οκτώβριο.

Το επιτόκιο

Στο 4,375% διαμορφώθηκε το κουπόνι της νέας έκδοσης, με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να κινείται στο 4,625%. Στον αντίποδα, το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%, ήτοι μία διαφορά της τάξεως του 0,325%, που, όπως τονίζουν οι αναλυτές, δεν είναι αρκετή για να βελτιώσει το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, το spread είναι σήμερα υψηλότερο σε σύγκριση με το 2014, αφού οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται στο -0,18% έναντι +0,7% πριν από μία τριετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου θα έπρεπε να είχε αγγίξει το 4,2%, για να θεωρηθεί ότι είναι ίδια με αυτήν της έκδοσης του 2014.

Βολές από Ν.Δ.

«Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο. Εάν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.», επισημαίνει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της.

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αποδόσεις των 5ετών τίτλων που έχουν εκδώσει άλλες μνημονιακές χώρες, η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τους ιδιώτες επενδυτές. Ενδεικτικά, το επιτόκιο του επίμαχου τίτλου είναι σήμερα 1,182% στην Πορτογαλία και 0,038% στην Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη βγήκε στις αγορές στις 23 Ιανουαρίου 2013 με την έκδοση πενταετών ομολόγων, ύψους έξι δισ. ευρώ και επιτόκιο λίγο χαμηλότερα από 5%, ενώ η δεύτερη στις 26 Ιουλίου 2012, μέσω της έκδοσης, επίσης, πενταετούς τίτλου, ύψους 3,9 δισ. ευρώ και απόδοση 5,9%. «Καμία από τις δύο χώρες, ωστόσο, δεν αναζήτησε κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές ενόσω λάμβανε στήριξη από τον ESM», σπεύσουν να σχολιάσουν οι αναλυτές.

Προς νέες εκδόσεις

«Είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μία πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε να βγούμε από τα Μνημόνια». Αυτό δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της έκδοσης του ομολόγου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος στις αγορές «δεν είναι το τέλος, αλλά μία αρχή», στηλιτεύοντας την αντιπολίτευση, η οποία, όπως τόνισε, «δεν είδε την αναβάθμιση από τη Moody’s, την έκθεση της S&P και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Ναι μεν αλλά…

Θετικά υποδέχτηκαν οι εταίροι την έξοδο της χώρας στις αγορές, συστήνοντας, ωστόσο, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

omologa-apodoseis-1-391x400 Γιατί η έξοδος στις αγορές μας «βγήκε» ακριβότερη από το 2014«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε, έτσι, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα βήμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο πρακτορείο Reuters, για να προσθέσει: «Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα».

«Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα να βγει στις αγορές, το βλέπουμε θετικά. Πρέπει να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. «Η επόμενη δεν είναι μία απλή αξιολόγηση», κατέληξε ο ίδιος.

Facebook Comments