Το «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» σηματοδοτεί η συμφωνία του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εκτίμησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε, η σημερινή συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.

Όπως διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε “καλή” και σε “κακή” τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.

Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Facebook Comments