Άγνωστον παραμένει ακόμη αν αύριο Τρίτη ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο ή αν θα αρθούν οι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ των τραπεζών, καθότι παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα δεν έχουν ορισθεί με ακρίβεια τα ποσοστά του «κουρέματος» των καταθέσεων και υπάρχει κίνδυνος μαζικών αναλήψεων.

Το μόνον βέβαιο είναι ότι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεσμέυονται έως ότου ξεκαθαρίσει ακριβώς το ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και για την αναδιάρθρωση της ΛαΊκής..

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε είναι τα εξής:

1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών – με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα.

3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα 9 δις.ευρώ του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.

7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Facebook Comments