Η Κύπρος θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη για μια παρατεταμένη περίοδο εκτιμά η Moody΄s.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που η κυπριακή Βουλή εγκρίνει τα νέα μέτρα που αποφάσιστηκαν σήμερα και η τρόικα “ικανοποιηθεί”, η χώρα θα διατρέχει τον κίνδυνο πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ο χρηματοοικονομικός τομέας ήταν η “λοκομοτίβα” της ανάπτυξης για τη χώρα και τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας τον έπληξαν, αφού κατά πάσα πιθανότητα διέλυσαν την εμπιστοσύνη. Το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας ως ένα offshore χρηματοοικονομικό κέντρο δύσκολα θα διατηρηθεί κατά την κρίση, αναφέρει η Moody΄s.

O μόνος άλλος τομέας που είχε θετική συμβολή στο ΑΕΠ το 2012 ήταν οι παροχές υπηρεσίων. Όμως δεν είναι σαφές αν αυτός ο κλάδος αντέξει μια υποχώρηση του χρηματοοικονομικού. Έτσι είναι πλέον ασαφές από ποιον τομέα της οικονομίας θα έρθει η ανάπτυξη για την Κύπρο, δεδομένου πάντα του πλήγματος που δέχθηκαν οι τράπεζες, σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό άεριο εκτιμά ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί για τουλάχιστον δυο-τρία έτη ακόμη.

Τονίζει επίσης πως μια ενδεχόμενη αναδιάρθωση χρέους της Κύπρου θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί από ότι στην Ελλάδα λόγω της σύνθεσης του χρέους και των κατόχων του.

Facebook Comments