«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωσή της, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η συμφωνία «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον Κύπριο φορολογούμενο. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης» όπως τονίζει.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».

Τέλος, σημειώνει ότι «στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».

Facebook Comments