Τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει απόψε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίας του Eurogroup για την Κύπρο. Τα πρώτα σχόλια των πολιτικών ποικίλλουν με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει να σχολιάσει την συμφωνία επί της ουσίας, ενώ το ΑΚΕΛ να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου Αναστασιάδη και να ζητά δημοψήφισμα.

Εξάλλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ , Γιαννάκης Κασουλίδης, έκανε λόγο για «ανακούφιση και λύπη». Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».

«Προτάσσουμε», είπε ο κύριος Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια». Νωρίτερα, μιλώντας στο Ασοσιέτετ Πρες, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό, πρέπει να προετοιμαστεί η οικονομία της Κύπρου, για έξοδο από τον μηχανισμό και την τρόικα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε. Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο, ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και «να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα, που οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση».

 

Facebook Comments