Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου που εκτιμάται ότι θα “κλειδώσει” στο 38 με 40%.

Η Εκκλησία της Κύπρου αναμένεται να απολέσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ λόγω της συμφωνίας για τη διάσωση της Μεγαλονήσου, λόγω των μετοχών που είχε στην Τράπεζα Κύπρου, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Επίσης, το πανεπιστήμιο Κύπρου φαίνεται ότι έχει χάσει 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι κυπριακές τράπεζες ενδέχεται να παραμείνουν τελικά κλειστές ώς την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες παραμένουν κλειστές από το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, 15 Μαρτίου, κατόπιν σχετικής εντολής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς στο μεσοδιάστημα εξελίσσονταν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της, το «καλό» τμήμα θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, και την εκκαθάριση της Λαϊκής.

Η όλη διαδικασία θα χρηματοδοτηθεί από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και όσους έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στα δύο ιδρύματα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσοστό του «κουρέματος» που θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ σε κάθε μία από τις δύο τράπεζες δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση αυτούς από τη Ρωσία, είχαν εκκρεμή δάνεια ύψους 59,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Την απόφασή της να συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, ανακοίνωσε στο μεταξύ τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Facebook Comments