H νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες ωφελεί την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα από το Λονδίνο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.

Ο επικεφαλής της Fed απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε μια «κούρσα ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων», σημειώνοντας ότι οι πολιτικές αυτές δεν δημιουργούν κερδισμένους και χαμένους αλλά «μπορούν να αλληλοενισχύονται προς όφελος όλων».

Σήμερα οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών εφαρμόζουν την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξουν την ανάκαμψη, είπε σε ομιλία του στο London School of Economics (LSE), το κείμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι πολιτικές αυτές συνιστούν μια πορεία προς την υποτίμηση των νομισμάτων; Το αντίθετο. Καθώς η νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, δεν αναμένουμε σημαντικές και ευρείες μεταβολές στις νομισματικές ισοτιμίες των χωρών αυτών», τόνισε.

Facebook Comments