Αν δεν κρινόταν η τύχη της χώρας και των παιδιών της, η απόλυτη σύγχυση που διακρίνει την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα θα προκαλούσε μειδίαμα ή και οίκτο. Δυστυχώς όμως, προκαλεί μόνο ανησυχία. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλούσε τον πρωθυπουργό για το αδιέξοδο της πολιτικής των μνημονίων, εισέπραττε χαρακτηρισμούς όπως «λόμπι της δραχμής» ή «αντιευρωπαϊστές».

Τώρα, ξαφνικά, η κυβέρνηση ανακάλυψε την «διαπραγμάτευση», την άρνηση «οριζόντιων μέτρων», ακόμα και τη «ρήξη με την Τρόικα». Να υποθέσουμε πως προσχώρησε κι αυτή στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο;

Προφανώς όχι. Η κυβερνητική σύγχυση αντανακλά δύο αλήθειες: Η πρώτη είναι το απόλυτο αδιέξοδο της πολιτικής των μνημονίων, την οποία υπηρετεί πιστά. Οι εξάρσεις «αντίστασης» που διαρρέει το Μαξίμου δεν είναι παρά οι προάγγελοι των νέων μέτρων που εξυφαίνονται, γιατί οι δανειστές δεν επιθυμούν να δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα του χρέους, ενόψει Ευρωεκλογών.

Η δεύτερη αλήθεια αφορά τα κόμματα και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, που κάνουν το μίγμα ακόμα πιο εκρηκτικό. Ο ακροδεξιός κ.Σαμαράς και οι ακροδεξιότεροι σύμβουλοί του είναι εναγκαλισμένοι με το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου, ο οποίος φέρει την ευθύνη των αποφάσεών του για σοβαρότατα θέματα, μεταξύ των οποίων η λίστα Λαγκάρντ και το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Μία τέτοια συγκατοίκηση είναι καταδικασμένη να αντιμετωπίζει ολοένα και εντονότερα αδιέξοδα.

Ο μεν κ.Βενιζέλος υποχρεούται να συναινεί σε ολοένα σκληρότερα και αντιδημοκρατικότερα μέτρα, μετατρέποντας το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Σαμαρικής ΝΔ, ο δε κ.Σαμαράς υποχρεούται να «προστατεύει» τον κ.Βενιζέλο όταν έρχονται στην επιφάνεια οι χειρισμοί του σε κρίσιμα θέματα, όπου επλήγη το δημόσιο συμφέρον. Η κάλυψη που παρέσχε ο πρωθυπουργός στον κ.Βενιζέλο για τα υποβρύχια, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Το σκάνδαλο των υποβρυχίων, που αφορά τόσο τα χρήματα των φορολογουμένων, όσο και την Εθνική Άμυνα, δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση σε βάθος. Όταν η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, δεν μπορούν οι κυβερνώντες να κλείνουν το μάτι στην διαπλοκή, περνώντας το μήνυμα ότι το πάρτι συνεχίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, πως σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Η επερχόμενη αίτησή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τις θέσεις μας.

Ιδιαίτερα ζημιωμένο είναι και το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς από τα επτά υποβρύχια του αρχικού προγράμματος, διαθέσιμο είναι σήμερα μόνο το ένα, ενώ το δημόσιο έχει πληρώσει συνολικά 2,7 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατό να κυβερνηθεί η χώρα, όταν βρίσκεται σ αυτή την διπλή ομηρεία: όμηρος των μνημονίων, με απόλυτη συνευθύνη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα όταν έχει μία κυβέρνηση όμηρο του εαυτού της και των εσωτερικών της αδιεξόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει προ πολλού πως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι επιτακτική.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανακύκλωση της ίδιας πολιτικής και των ίδιων προσώπων στην εξουσία. Χρειάζεται άλλη πολιτική, νέα πλειοψηφία και νέο αίμα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πορεύεται με μόνο όπλο τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καταδυόμενη μπροστά στην πραγματικότητα.

Ο δήθεν «αντιευρωπαϊκός» ΣΥΡΙΖΑ που θα έφερνε τάχα την δραχμή, απολαμβάνει σήμερα μιας διευρυνόμενης εκτίμησης και στήριξης των ευρωπαίων συμμάχων του, που αποτυπώνεται και στην υψηλού συμβολισμού υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα πυκνές σε εξελίξεις και ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ πολυμέτωπος.

Facebook Comments