Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, φτάνοντας και πάλι στα επίπεδα των 990 μονάδων, συνεχίζοντας την “παλλινδρομική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων. Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 990,42 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει μόλις στα 45,3 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 25,5 εκατ. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,29%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τις 9/1, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πλάγια κίνηση με έναν κυματισμό μεταξύ των 950 μονάδων και των 1.050 μονάδων, αποτυπώνοντας πλήρως την επενδυτική διάθεση, που δεν είναι άλλη από την αναμονή. Η διαπραγμάτευση που ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας την Κυριακή, θεωρείται κρίσιμη, καθώς ξεπεράστηκε το στάδιο των “ασφαλών” δόσεων που εξασφαλίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, και πλέον περνάμε στην “πραγματική” αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι εγχώριοι επενδυτές προσπαθούν να διαγνώσουν τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων σε δύο επί της ουσίας θέματα.

Το πρώτο και το βασικότερο ζήτημα αποτελεί τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το αν θα δοθεί παράταση, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί τελικά αλλά εν καιρώ και κρίνοντας την πορεία των πρώτων αμκ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την εμπιστοσύνη στην ίδια την κυβέρνησης.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διευκολύνσεις των δανειοληπτών. Το θέμα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται, καθώς η Τρόικα έχει θέσει κόκκινες γραμμές στις εγγραφές των απομειώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με άλλα λόγια, εαν υιοθετηθεί το σχέδιο μιας άτυπης περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες, παραμένει το ερώτημα εάν οι καθυστερήσεις εγγραφούν στους ισολογισμούς ως προβληματικά δάνεια ή όχι, και αν αυτό χρειαστεί να αυξηθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Μπορεί η αγορά να έχει τοποθετηθεί για βελτίωση του κλίματος στη χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ. Εξου και η μεικτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να κλείνει στο -6,67%, την Alpha Bank στο -3,92%, την Πειραιώς στο -6,37% και την Eurobank στο… +6,23%.

Τα “βαριά” χαρτιά που συντήρησαν όλο αυτό το διάστημα τις στηρίξεις σήμερα διόρθωσαν σημαντικά, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -4,24% και τον ΟΤΕ στο -5,88%, ενώ ο ΟΠΑΠ κέρδισε 0,46%. Αξιοσημείωτο και το +3,16% της ΦΦΓΚΡΠ και το -5,05%.

Πηγή:www.reporter.gr

 

Facebook Comments