Η λύση απαιτεί θυσίες από τους Κύπριους

MarketNews

Η λύση απαιτεί θυσίες από τους Κύπριους, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup επέκρινε έντονα τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Κύπρος, λέγοντας ότι τον έκανε να αισθανθεί ντροπή το γεγονός ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν ωσάν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ», και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες τα πλακάτ που περιέφεραν κάποιοι στους δρόμους της Κύπρου που παρουσίαζαν την καγκελάριο με ναζιστική στολή.

«Οι 17 κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν αφήνουν καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι η λύση που βρέθηκε απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους Κυπρίους.

Οι Κύπριοι θα πρέπει να αναδιοργανώσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να διαφοροποιήσουν την οικονομίας τους, επισήμανε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ στο σύνολό της να βοηθήσει την Κύπρο να αναπροσανατολίσει την οικονομία της, πέρα των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της χορηγήσει.

Σόιμπλε: Ζηλεύουν λίγο οι άλλοι

Ζήλια διακρίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κριτική που ασκείται για το ρόλο της Γερμανίας στην «ευρωκρίση». Σε συνέντευξή του στο ZDF, ο Σόιμπλε εκλήθη να σχολιάσει την παρατήρηση ότι η Γερμανία «έχει γίνει ο μπαμπούλας της Ευρώπης». Απαντώντας, ο κ. Σόιμπλε συγκρίνει την κατάσταση στην Ευρώπη με μια σχολική τάξη, λέγοντας πως «όταν κάποιος έχει καλύτερες επιδόσεις, οι υπόλοιποι που είναι αντιμέτωποι με λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν». Ωστόσο, διευκρινίζει ο γερμανός πολιτικός, οι υπόλοιπες χώρες «γνωρίζουν ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στις ευθύνες της, και αναμένει από τους υπόλοιπους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Ενισχύεται η Μέρκελ

Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση της κυπριακής κρίσης, στο πλαίσιο του Eurogroup, επικρίνεται έντονα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, στη Γερμανία αντιμετωπίζεται μάλλον ευνοϊκά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις η καγκελάριος Μέρκελ και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU/CSU. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για λογαριασμό του RTL και του περιοδικού Stern, οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν μία ποσοστιαία μονάδα και φτάνουν το 41%, ενώ στο 24% παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μία μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Die Grüne) και περιορίζονται στο 14%. Μία μονάδα χάνουν και οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP), που επιστρέφουν στο 5% και στη μάχη για την πολιτική επιβίωση. Τέλος, μία μονάδα κερδίζει η Αριστερά (Die Linke).