Από το κακό στο χειρότερο κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις μήνες. Η ζημιά από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι μεγάλη και φαίνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό του Χ.Α., αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ο αναλυτής, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ήδη, το Χ.Α. αποτελεί bear trap και για τα επίπεδα των 900 μονάδων, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας κάνει ζημιά και στη χώρα μας.

Περνούν στα ψιλά δε, ειδήσεις, όπως η μετατροπή σε σταθμό διακίνησης τσιμέντου για τη Lafarge στην Ευρωπαϊκή αγορά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Βόλο, παρά το κλείσιμο της μονάδας στη Χαλκίδα, ή η εγκατάσταση της SAP στην Ελλάδα, όπου θα ελέγχει τις δουλειές της στη Ν.Α.Ευρώπη.

Οι επενδυτές έχουν κλείσει τα αυτιά τους και τα μάτια τους και πουλάνε, αναμένοντας σαφή δείγματα αναστροφής της ελληνικής οικονομίας ή τέλος πάντων τρόπους άμυνας στο πρόβλημα της Κύπρου.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει πτώση πάνω από 5%, με την Πειραιώς να υποχωρεί πάνω από 11%, η Alpha σχεδόν κατά 8%, η ΕΤΕ κινείται σε πολυετή χαμηλά, στα 0,66 ευρώ και η Eurobank υποχωρεί κατά 4,65%.
Αποκομιδή ρευστότητας, παρατηρείται στη MIG, που υποχωρεί πάνω από 20%, ΕΧΑΕ άνω του 7%, στα 4,23 ευρώ, ΔΕΗ σχεδόν κατά 6,5%, στα 6,24 ευρώ, ΟΤΕ πάνω από 7,5%, στα 4,88 ευρώ, Μυτιληναίος 5,5%, στα 4,27 ευρώ. Άνω του 4% υποχωρούν ακόμα η Coca Cola, τα ΕΛΠΕ και ο ΟΛΠ.

Ούτε μία μετοχή του25άρη δεν κινείται σε θετικό πρόσημο με τις συναλλαγές ιδιαίτερα αυξημένες, στα 37 εκατ. Ευρώ.

Facebook Comments