Στο θέμα της επιβάρυνσης των μεγαλοκαταθετών σε μελλοντικά σχέδια διάσωσης επανήλθε με νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις…Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες», δήλωσε την Τρίτη στο RTL ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, από χθες, αναλυτές και σχολιαστές στην Ευρώπη προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup στους Financial Times και διερωτώνται αν ήταν μια αδεξιότητα που οφείλεται στην απειρία ή αν ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των αγορών.

Στη συνέντευξή του στους FT, ο ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης ενδείκνυται ως μοντέλο και για άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, για να ανασκευάσει όμως λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του στο Twitter, όπου υπογράμμισε πως η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση και όχι μοντέλο και για άλλες χώρες.

Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL έρχονται να καταδείξουν ότι όντως η Ευρωζώνη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τη διάσωση των προβληματικών χωρών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ουσιαστικά ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις».

«Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι μεγαλοκαταθέτες… Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments