Στην εφαρμογή της φορολογικής αμνηστίας μελετά η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΥΠΕΣ, του Διευθυντή του ΤΕΠ και της ΟΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη «όλα είναι στις συζητήσεις περιλαμβανομένης και της φορολογικής αμνηστίας», προσθέτοντας, «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να γίνει και να συνοδεύεται με την εισαγωγή κεφαλαίων δηλαδή επαναπατρισμό κεφαλαίων».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε εξάλλου ότι θα υπάρξουν κι άλλα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Τόνισε εξάλλου ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης επανεκκίνησης της οικονομίας με ποιο γρήγορους ρυθμούς όπως είναι η αδειοδότηση μεγάλων έργων και άλλα κίνητρα τα οποία θα τεθούν σε άμεση ισχύ.

Σε σχέση με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστούν οι συναλλαγές στην Κύπρο.

«Εκεί», είπε, «που θα υπάρξουν κάποιο περιορισμοί είναι στα χρήματα που ξοδεύουμε στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουμε και οι εκροές κεφαλαίων, όχι δηλαδή συναλλαγές εταιρειών κυπριακών με εταιρείες εξωτερικού, εκεί

θα χρειάζεται απόδειξη ότι είναι εμπορικές συναλλαγές, όπως γινόταν πριν θα γίνεται και τώρα».

Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της ΚΤ αλλά οι εμπορικές τράπεζας θα μελετούν τα έγγραφα και θα δικαιολογούν την εξαγωγή συναλλάγματος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, είπε ότι στόχος είναι προώθηση έργων ανάπτυξης γρήγορη αδειοδότηση και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημείωσε παράλληλα ότι με το άνοιγμα τραπεζών τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτούν έργα.

Είπε επίσης ότι αναμένεται να αποσταλεί κατάλογος με αναπτυξιακά έργα στον Πρόεδρο της Δημοκρατία με στόχο την επίσπευση τους, ενώ τα έργα θα πρέπει να είναι προστιθέμενης αξίας.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων θα καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους ενώ οι εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις.

Facebook Comments