Δεν επιτεύχθηκε ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Ρώμη.

«Αναλαμβάνω τεράστια ευθύνη και ζητώ από τον καθένα να αναλάβει και αυτός ένα μικρό μέρος της», είπε ο Μπερσάνι, κατά την διάρκεια της συνάντησης που μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου.

Ο εκπρόσωπος του M5S στην γερουσία, Βίτο Κρίμι, επανέλαβε όμως ότι το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση και ότι η πάγια θέση του παραμένει η υπερψήφιση ή καταψήφιση του κάθε προτεινόμενου μέτρου, ανάλογα με το περιεχόμενό του.

«Προσπαθούμε να εργασθούμε σοβαρά, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς.

Εξερχόμενη της συνάντησης, η εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι, δήλωσε ότι «νόμιζε πως βρισκόταν σε τηλεοπτικό τοκ-σόου, διότι ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα που ακούει κανείς εδώ και είκοσι χρόνια».

Αύριο ο Μπερσάνι θα πρέπει να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να πληροφορήσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, με την σειρά του, θα αποφασίσει αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ή —σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις— θα επιλέξει πιθανώς ένα νέο πρόσωπο στο οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παράλληλα σήμερα δημοσιοποιήθηκε μια νέα δημοσκόπηση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εκπομπή Ballarò του δημόσιου καναλιού Rai Tre, η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31%, η κεντροδεξιά 29%, το M5S του Γκρίλο 27% και το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι 9,5% της πρόθεσης ψήφου.

Αυτά τα ποσοστά σημαίνουν, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι αν προκηρύσσονταν σήμερα νέες βουλευτικές εκλογές, στην γερουσία θα μπορούσε και πάλι να μην προκύψει σαφής πλειοψηφία και να μην λυθεί, κατά συνέπεια, το πρόβλημα της ακυβερνησίας.

Facebook Comments