Κομισιόν: Καθαρές και σημαντικές οι διαφορές Ελλάδας - Κύπρου

Ναυτεμπορική

Κομισιόν: Καθαρές και σημαντικές οι διαφορές Ελλάδας - Κύπρου, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

 «Καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κατάστασης διέκρινε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την Ελλάδα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Ο εκπρόσωπος είπε πως είναι καθοριστικό το ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα. Τόνισε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.

Ο Ο Κόνορ αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ, που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Είπε ακόμη ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε επίσης ότι στη διάρκεια της σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες στους πελάτες των τραπεζών. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.

Τέλος, παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία το ενεργητικό των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%.

Στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012 με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%.